• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Χαμηλό επταμήνου και μεγάλος τζίρος – Σε ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ η μεγαλύτερη προσφορά από τα blue chips

    Χρηματιστήριο


    Με… χρονοκαθυστέρηση αντέδρασε η αγορά στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να ανακόψουν το δεύτερο και επίσης φονικό κύμα της πανδημίας.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κι επτά μήνες, στις 564,93 μονάδες. Ο δε τζίρος ήταν μεγάλος και μάλιστα σε πτωτική συνεδρίαση, εξέλιξη που έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μία δείχνει τη διάθεση των επενδυτών να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία, αλλά από την άλλη η προσφορά που βγήκε απορροφήθηκε από τα χαρτοφυλάκια εκείνα που πιστεύουν στην αντίδραση.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί ακόμα την ψυχραιμία της, αν και το να τεθεί σε καθεστώς lockdown η περιοχή της Θεσσαλονίκης που συμβάλλει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ μέσω της παραγωγής και του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πέριξ της συμπρωτεύουσας, προκαλεί αναθεωρήσεις. Αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις που αφορούν στην αύξηση της ύφεσης για φέτος, δεδομένου ότι η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για 8,2%.

    Οι επενδυτές, όμως, έδειξαν να μην ιδρώνει το αυτί τους ούτε από τα θεαματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για άνοδο του ΑΕΠ ύψους 33,1% στο γ’ 3μηνο. Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με κάποιους οικονομικούς αναλυτές, μπορεί να σφραγίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου. Θα φανεί. Η Wall Street ξεκίνησε την Πέμπτη ήπια ανοδικά με κέρδη μόλις 0,3%, όταν χθες οι απώλειες για τον Dow ξεπέρασαν τις 940 μονάδες! Aυτή την ώρα o Dax στην Φρανκφούρτη ενισχύεται πάνω από 1% και λιγότερο, κατά 0,2%-0,3% ο Cac στο Παρίσι.

    Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα νέων ιστορικών χαμηλών στις 236 μονάδες, με βουτιά 5,66%, αν και η εικόνα φαίνεται να «μαζεύτηκε» από την πτώση άνω του 8% στο ξεκίνημα. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με πτώση 8,4%, στα 0,658 ευρώ, της Alpha 7,31%, στα 0,431 ευρώ, της ΕΤΕ 4,8%, στα 0,88 ευρώ και της Eurobank 3,78%, στα 0,29 ευρώ. Σημειωτέον ότι στις τράπεζες υπάρχει ακόμα καχυποψία, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς και τις εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της συμμετοχής του Δημοσίου.

    Πτώση από 5% κατέγραψαν μια σειρά από μετοχές που πρωταγωνιστούσαν στο ταμπλό το τελευταίο δίμηνο. Η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 5,3%, στα 4,73 ευρώ. Πάνω από 5% η πτώση επίσης για την Coca Cola, που πλέον γράφει το «19», κλείνοντας στα 19,76 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί εδώ κι επτά μήνες. Πτώση πάνω από 5% για την Ελλάκτωρ, στα 1,32 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 4,15, τον Μυτιληναίο στα 9,24 ευρώ. Πάνω από 6,4% η βουτιά για τον ΟΠΑΠ στα 7 ευρώ, κάτι που έχει να γίνει από τις 7/4. Μεγάλες εντολές πώλησης βγήκαν και στον ΟΤΕ, πιέζοντας τη μετοχή στα 11,35 ευρώ.

    Σημειώνονται οι μεγάλοι όγκοι που έγιναν σήμερα στα χαρτιά. Πάνω από 1,48 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στη ΔΕΗ, 913 χιλιάδες στην Ελλάκτωρ, 228 στην ΕΧΑΕ που έπεσε πάνω από 4%, 373 χιλιάδες στην ΜΟΗ που έγραψε νέα χαμηλά στα 7,77 ευρώ, 744 χιλιάδες τεμάχια στον Μυτιληναίο, 1,3 εκατ. στον ΟΠΑΠ και 845 χιλιάδες στον ΟΤΕ.

    Βουτιά για 98 μετοχές, άνοδος για 12.



    ΣΧΟΛΙΑ