• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντανακλαστικά και στη διόρθωση


    Περιορίστηκαν οι απώλειες για τον γενικό δείκτη στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, που από τις 911 μονάδες που ήταν το χαμηλό ημέρας, έκλεισε στις 917,79. Δηλαδή εκεί που ο δείκτης κατέγραφε απώλειες της τάξης περίπου 1%, έκλεισε πιο πάνω και με απώλειες μόλις 0,30%.

    Αυτό σε μία μέρα που οι αγορές μάλλον κινούνται νωχελικά, χωρίς αξιόλογες συναλλαγές, επιλέγοντας την κατοχύρωση κερδών στις τελευταίες συνεδριάσεις, αφού οι όποιες τοποθετήσεις ενόψει της νέας χρονιάς ήταν να γίνουν έχουν γίνει.

    Σε ό,τι μας αφορά, αν εξαιρεθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει ανακύψει τελευταία με τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, οι προοπτικές διανοίγονται θετικές. Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του ξεκαθαρίσματος των ισολογισμών των τραπεζών με το σχέδιο Ηρακλής, η υλοποίηση της αξιοποίησης του Ελληνικού σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΒΕΛ, ΕΛΠΕ κ.ά., αναμένεται να τροφοδοτήσουν ισχυρά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Οι συναλλαγές βεβαίως στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, είναι μάλλον ανάξιες λόγου, αφού διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ, με 4,5 εκατ. ευρώ πακέτα. Αν μία μετοχή ξεχώρισε, αυτή ήταν της ΕΧΑΕ, που έκλεισε με κέρδη 1,42%, στα 4,63 ευρώ. Οι πληροφορίες περί μεθόδευσης σύμπραξης του ομίλου με κάποιο μεγάλο, ευρωπαϊκό χρηματιστήριο έδωσε ώθηση στη μετοχή. Νέα υψηλά για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 7,58 ευρώ, ενώ αντίδραση βγήκε ακόμα στην Μότορ Όιλ, την Jumbo, τον Μυτιληναίο και τον ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, πτώση καταγράφηκε σε Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΛΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

    Αμέσως μετά τις γιορτές θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να είναι για επιπλέον επενδυτικά κονδύλια 5,1 δισ. ευρώ, αλλά και για πρόσθετη μείωση των φορολογικών βαρών με αρχή από την εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η πρόοδος σε αυτά τα πεδία θα φανεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πλην όμως, το σημαντικότερο όλων είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί 2,5%. Εικόνα γι’ αυτό αναμένεται να καταγραφεί στο Eurogroup του ερχόμενου Απριλίου. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν να προεξοφλήσουν εξελίξεις και μάλιστα θετικές σε ότι αφορά στην εγχώρια; Κεφαλαιαγορά η οποία αναμένει περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής θέσης της χώρας.

    Να σημειωθεί τέλος ότι σε μια άτονη συνεδρίαση όπως η σημερινή ξεχώρισε το πακέτο του 1 εκατ. μετοχών στην Πειραιώς που ξεπέρασε σε αξία τα 3 εκατ. ευρώ και ήταν το μεγαλύτερο (σε αξία) από τα πακέτα που έγιναν σήμερα στην αγορά.  Κύκλοι  της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγές πακέτων στη μετοχή λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο managment της τράπεζας και τον Χρήστο Μεγάλου.



    ΣΧΟΛΙΑ