• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άγριο sell off 6,42% στον δείκτη που τον γύρισε στο… 2021, πάνω από 8,8% η βουτιά στις τράπεζες – «Κράτησαν» ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ


    Βουτιά στο… 2021 έκανε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσεγγίζοντας επίπεδα τα οποία είχε να δει από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι για το οποίο χρειάστηκε μόλις μία μέρα από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν έδωσε το πράσινο φως στα στρατεύματά του για εισβολή στην Ουκρανία.

    O γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με δραματικές απώλειες 6,42%, στις 888,31 μονάδες και τζίρο 163,34 εκατ. ευρώ.

    Το χαμηλό ημέρας που έπιασε η αγορά εντοπίζεται στις 882 μονάδες. Σε 8,88% ανέρχεται η βουτιά του τραπεζικού δείκτη που σταμάτησε στις 659 μονάδες.

    Πλέον, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι ευρείας κλίμακας με εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την εισβολή.

    Τα ρωσικά στρατεύματα οργώνουν στην κυριολεξία το ουκρανικό έδαφος εισχωρώντας σχεδόν κατά 130 χιλιόμετρα, ενώ μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούν και βομβαρδίζουν στόχους τους έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

    Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν ακούει καν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Aντόνιο Γκουτέρες που απηύθυνε δραματική έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν να σταματήσει την επίθεση, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωναν ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι πολύ σκληρές.

    Οι εξελίξεις παραμένουν καταιγιστικές ακόμα και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οδηγώντας τις αγορές σε μεγάλο sell off και το Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τις 900 μονάδες, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει το σε ποια επίπεδα θα μπει φρένο.

    Sell off καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με το χρηματιστήριο της Μόσχας στο -35% από -45% νωρίτερα, τον Dax στην Γερμανία -4,7% και τον Nasdaq στην Wall Street στο -3%.

    Στα ύψη διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στην περιοχή των 101 δολαρίων ενώ άλμα 42% σημειώνει το φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία), με την τιμή να φτάνει στα 126 ευρώ ανά MWh με τους επενδυτές να στρέφονται σε επενδύσεις που προσφέρουν ασφάλεια, στην αγορά ομολόγων και στο χρυσό.

    Βαριά πτώση πάνω από 10% για την Eurobank και την Πειραιώς, με περισσότερα από 15 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια για την πρώτη και πάνω από 5,9 εκατ. για τη δεύτερη.

    Πάνω από 7% η βουτιά σε Alpha και ΕΤΕ, διακινώντας 16,03 και 6,1 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

    Ήπιες οι απώλειες -1,2% κατέγραψε ο ΟΤΕ καθώς σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα τα καθαρά κέρδη του ομίλου σημείωσαν αύξηση σχεδόν 20%, αφού ανήλθαν στα 492,4 εκατ. ευρώ, έναντι 411 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ η διοίκηση του ομίλου πρότεινε μέρισμα 0,558 ευρώ ανά μετοχή.

    Πάνω από 8,7% η πτώση για την Aegean με 233 χιλιάδες κομμάτια, άνω του 6,8% για την ΔΕΗ, που σταμάτησε στα 8,15 ευρώ με 1,8 εκατ. τεμάχια, πάνω από 7% η βουτιά στην ΕΧΑΕ και πάνω από 5% η πτώση σε Jumbo και Μυτιληναίο, στα 13 και 14,32 ευρώ αντίστοιχα, κλείσιματα που συνιστούν χαμηλά ημέρας.

    Αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά για την Τέρνα Ενεργειακή που υποχώρησε μίλς 2%, στα 12,54 ευρώ με 202 χιλιάδες κομμάτια και απώλειες πάνω από 4% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είδε τα 8,80 ευρώ.

    Ενδιαφέρον ότι στο κλείσιμο βγήκαν εντολές αγορών σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, EXAE, Εurobank και Coca Cola, με την τελευταία να καταγράφει νέα μεγάλη βουτιά 8,5%, στα 24,42 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σε χαμηλό 2ετίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα – Στo 2,60% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    Χρυσός: Στα υψηλά όλων των εποχών η τιμή του σε ευρώ – Ιστορικό ρεκόρ και για τη λίρα

    Συναγερμός στην αγορά τροφίμων: Η ρωσική εισβολή στον σιτοβολώνα της Ευρώπης φέρνει ανατιμήσεις φωτιά



    ΣΧΟΛΙΑ