• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συναγερμός στην αγορά τροφίμων: Η ρωσική εισβολή στον σιτοβολώνα της Ευρώπης φέρνει ανατιμήσεις φωτιά

    • Bloomberg
    Τρακτέρ θερίζει σιτάρι


    Ανατιμήσεις φωτιά σχεδόν σε όλα τα προϊόντα αναμένεται να φέρει η άνοδος των τιμών βασικών γεωργικών προϊόντων μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Οι τιμές των δημητριακών σκαρφαλώνουν σήμερα σε επίπεδα, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο μια πηγή ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αγορά.

    Ρεκόρ όλων των εποχών για το σιτάρι

    Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο σημείωσαν τη μέγιστη επιτρεπτή από το χρηματιστήριο άνοδο και παραμένουν κλειδωμένες στο limit-up τους εδώ και ώρες.

    Την ίδια ώρα, η προθεσμιακή τιμή του αρτοποιήσιμου σίτου στο Παρίσι έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 16%, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ οι ελαιούχοι σπόροι κινούνται επίσης σε ανοδική τροχιά, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων.

    Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους, πυροβολικό και αεροπορικές επιθέσεις νωρίς την Πέμπτη, πυροδοτώντας τη χειρότερη κρίση ασφαλείας που έχει γνωρίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Τα λιμάνια της Ουκρανίας έκλεισαν, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο.

    «Οι αγορές είναι σε πανικό σήμερα το πρωί», ανέφερε σε σημείωμά της, η εταιρεία συμβούλων Agritel με έδρα το Παρίσι.

    Η σύγκρουση αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους τους μεγάλους εισαγωγείς, καθώς Ουκρανία και Ρωσία προμηθεύουν τεράστιο αριθμό χωρών, από την Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στη δημοπρασία σιταριού που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα από την Αίγυπτο, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος δεχόταν καταιγισμό προσφορών από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά πλέον δεν είναι σαφές ποιες περιοχές θα συμμετάσχουν, σημείωνε ο Agritel.

    Σε υψηλό 9 ετών η σόγια

    Κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα στην αγορά, η ξηρασία στη Νότια Αμερική επηρεάζει επίσης αρνητικά τις προοπτικές για τα αποθέματα σόγιας, οδηγώντας τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

    Το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα, από μπισκότα μέχρι σαμπουάν, σημειώνει επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού μειώνει την παραγωγή στη Μαλαισία, από τους μεγάλους παραγωγούς του συγκεκριμένου προϊόντος.

    Ακριβαίνουν όλα

    Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στα ράφια των καταστημάτων, καθώς όλα, από τα ζυμαρικά μέχρι τη σοκολάτα, γίνονται πιο ακριβά στην παραγωγή, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ένας δείκτης του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων που καταρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη πλησίασε σε ρεκόρ τον Ιανουάριο.

    Γράφημα τιμής καλαμποκιού

    Καθοριστική η συμβολή Ουκρανίας και Ρωσίας

    Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου, γύρω στο 20% των πωλήσεων καλαμποκιού και το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.

    Το σιτάρι στο χρηματιστήριο Chicago Board of Trade του Σικάγου ήταν 5,7% υψηλότερα, στα 9,3475 δολάρια το μπούσελ, κλειδωμένο στο limit-up, έχοντας σημειώσει τη μέγιστη επιτρεπτή κίνηση έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

    Το καλαμπόκι και η σόγια ήταν επίσης περίπου 5% υψηλότερα.

    Στη Μαλαισία, το φοινικέλαιο σημείωσε άνοδο 8% για να κλείσει στα 6.458 ρινγκίτ (1.536 δολάρια) ανά τόνο, συνεχίζοντας το ράλι ανόδου που έχει οδηγήσει τις τιμές 90% πάνω από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

    Στον χορό και τα λιπάσματα

    Την ίδια ώρα, η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η αγορά αισθάνεται ήδη πιέσεις λόγω των μειωμένων προμηθειών ποτάσας από τη Λευκορωσία μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και οποιαδήποτε μείωση στις εξαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία θα εντείνει την πίεση. Επίσης, αν οι αγρότες περιορίσουν τη χρήση θρεπτικών συστατικών, οι καλλιέργειες μπορεί να μην έχουν την ίδια απόδοση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, ανησυχεί για το ράλι. Το Πεκίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πουλήσει βρώσιμο λάδι και σόγια από τα κρατικά αποθέματα για να ενισχύσει την προσφορά στην εγχώρια αγορά. Το χρηματιστήριο Dalian θα αυξήσει επίσης τις απαιτήσεις περιθωρίου για ορισμένα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού και σόγιας σε μια προσπάθεια να μετριάσει την κερδοσκοπία.

    «Το ράλι της Πέμπτης στα γεωργικά προϊόντα πυροδοτείται καθαρά από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, επικεφαλής στρατηγικών trading και αντιστάθμισης κινδύνου στην Kaleesuwari Intercontinental. «Οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κι άλλο πριν δούμε μια απότομη διόρθωση τις επόμενες εβδομάδες».



    ΣΧΟΛΙΑ