• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Aegean, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος τίναξαν τους πωλητές

    Χρηματιστήριο_ Aegean, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος τίναξαν τους πωλητές

    Ευτύχης Βασιλάκης – Μιχάλης Τσαμάζ – Γιάννης Στασινόπουλος – Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ανοδική αναλαμπή στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Τρίτη, σε μία μέρα, που η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παρασύρει πτωτικά τις διεθνείς αγορές, αφού ο «μαύρος χρυσός» καλπάζει προς τα 80 δολ. το βαρέλι.

    Το γύρισμα της Aegean, που έκλεισε με άνοδο 2,46%, Βιοχάλκο και Cenergy με κέρδη πάνω από 2%, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Μυτιληναίου που έκλεισε με άνοδο πάνω από 1%, του ΟΤΕ που ενισχύθηκε πάνω από 2%, όπως και της Τέρνα Ενεργειακής, έδειξαν το δρόμο για την επιστροφή στις 900 μονάδες και μετά από ένα διάστημα διόρθωσης που κρατάει από τις 14/6, όταν ο δείκτης έγραψε τις 927 μονάδες σαν υψηλά.

    Η Alpha Bank γύρισε στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 1 ευρώ και μαζί με την Eurobank «στέρησαν» μία γενναία αντίδραση, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Ίσως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όσο στην Ελλάδα, τα κρούσματα κορoνοϊού καταγράφουν αύξηση που ξεπερνά ακόμα και το 200% ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της παράλλαξης Δέλτα, οι νέες μολύνσεις είναι πιθανό να φτάσουν τις 2.000 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου. Tην Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4ψήφιο αριθμό κρουσμάτων, υποθηκεύοντας τις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό φέτος.

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιστημόνων εστιάζει στην επιτάχυνση και στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί και να περιοριστεί όσο το δυνατόν ένα δ’ κύμα κορονοϊού ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

    Μέχρι στιγμής μόλις το 45% των ενήλικων Ελλήνων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ποσοστό που απέχει κατά πολύ από το στόχο του να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 878,55 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 870, με τα κέρδη να διαμορφώνονται σε 0,18%. Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο βρήκε την αγορά στα υψηλά ημέρας, κάνοντας πια τις 900 μονάδες να φαντάζουν ως… τεχνική αντίσταση. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 67,84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

    Πριν το κλείσιμο της αγοράς διακινήθηκε πακέτο στην Eurobank που αντιστοιχεί στο 0,522% συνολικής αξίας 16,2 εκατ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την πράξη βρίσκεται ξένο fund, που συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

    Αναλυτικά στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση έγραψε η Alpha Bank -1,8% και Eurobank -1,6% ενώ η Eθνική και η Πειραιώς μηδένισαν τις απώλειες από -2,3% ενδοσυνεδριακά.

    Η μετάλλαξη Δέλτα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων και η αύξηση των κρουσμάτων, εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας αλλά και από τα έσοδα της τουριστικής περιόδου.

    Τα κέρδη της Aegean οφείλονται στην άντληση της οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    Μετά την πιστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ και όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία το κράτος ενίσχυσε την Aegean λαμβάνοντας τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

    Κατά τα άλλα, αντίδραση 1,7% βγήκε στην Ελλάκτωρ, στο 1,49 ευρώ, πάνω από 1% η αντίδραση στα ΕΛΠΕ που επέστρεψαν άνω των 6 ευρώ, στα 14,11 ευρώ σκαρφάλωσε η ΜΟΗ, στα 14,20 ευρώ το Jumbo που εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις 35% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ θα διανείμει μέρισμα 0,47 ευρώ (έκτακτη χρηματική διανομή, λέγεται). Στα 14,72 ευρώ σκαρφάλωσε ο ΟΤΕ και στα 12,28 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Ο Μυτιληναίος γύρισε στα 15 ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ έχασε τα 4 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Πτώση για του βασικούς δείκτες, ισχυρές απώλειες για Chevron και Exxon Mobile

    ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,5% το 2021

    Κρυπτονομίσματα: Οι αναλυτές εκτιμούν πώς θα είναι σε 50 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ