• Σχόλιο Αγοράς

    Χ.Α.: Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με εκτόξευση τζίρου και γύρισμα στις δημοπρασίες (πάλι) – Τα τεχνικά σενάρια – Κέρδη 2,48% στην εβδομάδα

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Alpha, Coca Cola, Πειραιώς και λιγότερο ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ είναι οι μετοχές εκείνες που δεν επέτρεψαν στο γενικό δείκτη να σηκώσει κεφάλι. Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίος από την άλλη, ήταν οι μετοχές εκείνες που δεν άφησαν την αγορά να φύγει κάτω από τις 870 μονάδες.

    Όπως και να ‘χει, το μόνο που μένει από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είναι ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά χτίζει τη στήριξή της πάνω από τις 870 μονάδες. Την Παρασκευή, δε, είδαμε έναν από τους μεγαλύτερους τζίρους της χρονιάς.

    Στα 130 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE στο εξωτερικό με αλλαγή της στάθμισης στα χρηματιστήρια της Ανατολής (Σαουδική Αραβία και Κίνα), με την προσφορά να απορροφάται από το Χ.Α., δηλαδή από τους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Και την Παρασκευή, το θετικό πρόσημο της αγοράς, 0,26%, στις 876,17 μονάδες, ήρθε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά κέρδισε 2,24%.

    Το +2,09% της Εθνικής, στα 2,73 ευρώ, το +1,18% της Eurobank, στα 0,86 ευρώ, το 1,10% του Μυτιληναίου, στα 10,12, που αποτελεί τα υψηλότερα επίπεδα εβδομάδας, ακόμα και το γύρισμα στον Ελλάκτωρα που από τα χαμηλά του 1,90 ευρώ έκλεισε στο 1,9780 υρώ και όγκο 748 χιλιάδων τεμαχίων, δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την αγορά μας είναι ζεστό και βεβαίως επιβεβαιώνει τα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών και fund managers κατά το ετήσιο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο το προηγούμενο διήμερο.

    Ο περιορισμός των απωλειών στην Alpha, που έκλεισε στο 1,71, η απώλεια των 30 ευρώ από την Coca Cola, το μάζεμα των ΕΛΠΕ από τα 8,54 ευρώ στα 8,68 ή της Jumbo από τα 17,04 ευρώ, στα 17,35 με 643 χιλιάδες τεμάχια (μαζί με το πακέτο των 318 χιλιάδων τεμαχίων σε discount, στα 17,30), δείχνουν δυναμική, η οποία δεν παύει να είναι εύθραυστη.

    Εκτός από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE διεθνώς, ταυτόχρονα έληγαν σήμερα οι σειρές παραγώγων μηνός, 9μήνου και τρίτου τριμήνου, στοιχείο που δικαιολογεί την μεταβλητότητα. Περισσότερο απ’ όλα όμως, ανησυχεί το discount που, όπως φημολογείται, θα δοθεί στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, Πανγαία, Lamda (κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, στα 7,54 ευρώ ή -2,71% με 413 χιλιάδες τεμάχια), ή στην πώληση του κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ (35,5%).

    Πάντως, μετά την ραγδαία αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,29%, οι επενδυτές θα περίμεναν ότι το καλό αυτό κλίμα θα αποτυπωνόταν και στις μετοχές, κάτι που δεν συμβαίνει.

    «Τεχνικά», σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta AXEΠEY κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τα φετινά υψηλά και τις δίδυμες κορυφές των 900 μονάδων (8 και 31 Ιουλίου). Η αντίσταση των 900 μονάδων αποτελεί το βασικό εμπόδιο υπέρβασης της Αγοράς προς τις 1000 μονάδες και παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ευνοούν το σενάριο της διαφυγής προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα η αργή και συστηματική δομή της ανόδου από τις 792 μονάδες έχει πολύ πιο συνεκτική μορφή από τις δύο πρόσφατες απόπειρες του Γενικού Δείκτη.

    » Μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα με όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων αγορασμένο. Το δυνητικό περιθώριο έχει αναπροσαρμοστεί υψηλότερα των 900 μονάδων με βάση την θέση των ταλαντωτών και φαίνεται ότι πολύ σύντομα η Αγορά θα έρθει εκ νέου σε σύγκρουση με το βασικό ανάχωμα των πωλητών στην εν λόγω ζώνη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να χαλάσουν το μοτίβο ανόδου κατά τις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις της Αγοράς.

    » Το ραντεβού με το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται σύντομα καθώς είναι φανερή η διάθεση των αγοραστών ακόμα και σε συνεδριάσεις όπου υπάρχει προσφορά να μετριάσουν προς το θετικότερο την τελική εικόνα των κλεισιμάτων της Αγοράς».



    ΣΧΟΛΙΑ