Σχόλιο Αγοράς

Αποσκίρτησε από την πτώση των ξένων αγορών το Χ.Α. – Οι πέντε λόγοι που οι ξένοι κοιτάζουν Αθήνα

  • Στ. Κ. Χαρίτος


Κόντρα στο κύμα πήγε τη Δευτέρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υπεραποδίδει σε σχέση με την Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούσαν νωρίτερα.

Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές στις 867,94 μονάδες με κέρδη 1,28% (υψηλό ημέρας 868).

Με εξαίρεση την αναιμική άνοδο στην αγορά του Λονδίνου, το Χ.Α. κατέγραψε σημαντική αντίδραση και μέσα στην τελευταία μιάμιση ώρα οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν κατά 35 εκατ. ευρώ (77 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, με 8 εκατ. πακέτα κυρίως σε Eurobank και Εθνική), ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για αγορά ελληνικών μετοχών.

Οι λόγοι αρκετοί. Πρώτον, το Χ.Α. βρίσκεται στα μόνιτορ των ξένων, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, αφού την Τετάρτη και την Πέμπτη πραγματοποιείται το ετήσιο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, με μια σειρά από εισηγμένες να μονοπωλούν του ενδιαφέροντος των ξένων.

Δεύτερο, όπως αποκάλυψε νωρίτερα την Δευτέρα το mononews.gr, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο των επαφών του στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα, θα συναντήσει τα «αφεντικά» της παγκόσμιας οικονομίας, από Goldman Sachs, JP Morgan, το fund του Πόλσον και βεβαίως τον γνώριμό του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον υπουργό Εμπορίου και… «λύκο» της Wall Street, Γουίλμπουρ Ρος.

Τρίτο, σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υπέγραψε την επιστολή για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, γλιτώνοντας η χώρα ετησίως 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Τέταρτον, η μικρή κεφαλαιοποίηση επηρεάστηκε θετικά, μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι το fund Emma Capital ενδιαφέρεται για την Vivartia, θυγατρική της MIG.

Και πέμπτον, η μείωση της ελληνικής δεκαετίας στα ομόλογα αποδεικνύεται και στην πράξη με την έκδοση επταετούς ομολόγου εκ μέρους του ΟΤΕ για ποσό μέχρι 500 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το momentum είναι ενθαρρυντικό για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, ωστόσο, προβληματίζει, αφού έκλεισε σε χαμηλά μηνός, στα επίπεδα του 1,95 ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Μικρές οι απώλειες, επίσης, για την ΕΧΑΕ, την Πειραιώς και την Τενέργα.

Από εκεί και πέρα, η σούπερ αντίδραση της Alpha Bank ενόψει πώλησης νέου πακέτου κόκκινων δανείων και της εν εξελίξει εθελούσιας εξόδου, αρέσει στους επενδυτές. Η μετοχή επέστρεψε στην περιοχή άνω του 1,7 ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση βγήκε, επίσης, για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με 133 χιλιάδες τεμάχια. Κλείσιμο στα 2,80 και κέρδη κάτω από 1% για τη ΔΕΗ με 550 χιλιάδες τεμάχια. Σημαντική ενίσχυση στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη έδωσε, επίσης, η μετοχή της Coca Cola, που έκλεισε με άνοδο 1,4%, στα 29,80 ευρώ.

Περιορισμός των αρχικών κερδών για τα ΕΛΠΕ που από 8,7 ευρώ, έκλεισε στα 8,56 σημειώνοντας πενιχρή άνοδο 0,12% με 96 χιλιάδες τεμάχια. Στον αντίποδα, η μετοχή της Μότορ Όιλ έκλεισε με κέρδη 5,39 ευρώ, στα 21,50 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια εβδομάδα και άλλαξαν χέρια πάνω από 550 χιλιάδες τεμάχια.

Στο στόχαστρο των ξένων θεσμικών ο ΟΠΑΠ που έκλεισε με άνοδο 1,23%, στα 9,90 ευρώ και στα 23,50 ευρώ με κέρδη 1,5% για τον ΟΛΠ, απέχοντας ωστόσο αρκετά από τα υψηλά έτους.


ΣΧΟΛΙΑ