• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στην Wall Street εν αναμονή των πρακτικών της Fed – Πιέσεις για τις μετοχές τεχνολογίας, συνεχίζει το ανοδικό ράλι η Bed Bath & Beyond

    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 - Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones


    Με απώλειες ξεκινούν τη σημερινή ημέρα βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται ισχυρές πιέσεις καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν λίγα λεπτά πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve από την συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ τα αδύναμα αποτελέσματα της Target επιβάρυναν τον τομέα λιανικής.

    Χθες οι δείκτες ο Dow Jones έκλεισε στις 34.161,83 μονάδες με άνοδο 0,74% ενώ ο S&P 500 στις 4.306,47 μονάδες με κέρδη 0,22%. Αντίθετα ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 13.107,82 μονάδες.

    Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι ανένδοτοι ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου τεθεί υπό έλεγχο ο υψηλός πληθωρισμός και η δημοσίευση την Τετάρτη των πρακτικών από τη συνεδρίαση πολιτικής τους στις 26-27 Ιουλίου μπορεί να ρίξει φως στο πόσο επιθετικά αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πρακτικά, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν στις 2 μ.μ. (ώρα ΗΠΑ), θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευκρινιστεί τι θα ωθούσε τους αξιωματούχους της Fed να προχωρήσουν σε μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή τους στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

    Τα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των καταναλωτών υποχώρησε τον Ιούλιο στο 8,5% από 9,1% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που θα υποστήριζε τη μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

    Λίγο πριν την δημοσίευση των πρακτικών της Fed, το 10ετες αμερικανικό ομόλογο προσθέτει 2,4% στα 2,891 ενώ το διετές αυξάνεται ακόμα περισσότερο στα 3,35 με άνοδο 3,17%.

    Το βλέμμα των επενδυτών επίσης στρέφεται και στη Βρετανία, όπου οι πληθωρισμός χτύπησε κόκκινο, ανεβαίνοντας τον Ιούλιο στο 10,1%. Ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούνιο είχε ήδη φθάσει το 9,4% σε διάστημα χρόνου, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Επίσης η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ελαφρώς μικρότερη το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Ειδικότερα, στις 19 χώρες του ευρώ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο, καθώς η πτώση των τιμών της βενζίνης επιβάρυνε τις εισπράξεις των πρατηρίων καυσίμων, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες φάνηκαν να συγκρατούνται, κατευνάζοντας τους φόβους ότι η οικονομία θα μπορούσε να περιέλθει σε κατάσταση ύφεσης.

    Η μετοχή της Target υποχωρεί 2,6% αφού ο λιανοπωλητής ανέφερε πτώση 90% στα τριμηνιαία κέρδη και έχασε συγκρίσιμες εκτιμήσεις πωλήσεων ενώ αντιθέτως η Lowe’s σημειώνει άνοδο 3% αφού η εταιρεία εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα για το τρίμηνο έως τις 29 Ιουλίου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,99 δισ. δολάρια, έπειτα από κέρδη 3,02 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,3% στα 27,48 δισ. δολάρια από 27,57 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις της FactSet έκαναν λόγο για αύξηση στα 28,12 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν τουλάχιστον έναν χρόνο υποχώρησαν κατά 0,3%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 2,1%.

    Η μετοχή της Bed Bath & Beyond εκτινάσσεται 25%, προσθέτοντας επιπλέον στα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά την είδηση πως ο πρόεδρος της Gamestop, Ryan Cohen, «στοιχημάτισε» σε μια εκρηκτική άνοδο της μετοχής, τοποθετούμενος μέσω της RC Ventures με call options για πάνω από 1,6 εκατ. μετοχές της BBBY, με τιμή εξάσκησης μεταξύ των 60 και 80 δολαρίων. Τα δικαιώματα αγοράς που αγόρασε ο Cohen λήγουν τον Ιανουάριο του 2023.

    Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές ανάπτυξης, με την Tesla να πέφτει 1,7%, ενώ Meta, Amazon και Netflix δέχονται πιέσεις άνω του 2%. Μικρότερες απώλειες περί τα 1% σημειώνουν Alphabet,Walt Disney και Intel.

    Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 0,5% στις 33.967 μονάδες, ο S&P 500 επίσης κινείται πτωτικά κατά 0,74% στις 4.272 μονάδες ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο Nasdaq, αφού χάνει 163 μονάδες ή 1,25% στις 12.939 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί μια ύφεση θα είναι πιθανότατα ήπια



    ΣΧΟΛΙΑ