• Σχόλιο Αγοράς

    Από τον… Σπύρο Καπράλο στη σημερινή νευρικότητα – Η στήριξη της αγοράς την Τρίτη

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Stock


    Με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να παραμένει στα όρια του 2%, τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και, όπως δείχνουν τα συμβόλαια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Wall Street, να «προσπαθούν» να επουλώσουν τις χθεσινές πληγές, το Χρηματιστήριο Αθηνών άγεται και φέρεται στα απόνερα των αναδυομένων αγορών.

    Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι από το 2014 και μετά η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει υποβαθμιστεί στην κατάταξη των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και έντονες παρορμητικές πρωτοβουλίες των συναλλασσόμενων, όπως είναι τα χρηματιστήρια στην Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη.

    Αν η Fitch, σύμφωνα με τους χρηματιστές, άφηνε έστω υπόνοια περί αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως η αντίδραση της αγοράς, αλλά και ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές την αντιλαμβάνονταν, να ήταν διαφορετικός.

    Ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος συνήθιζε να λέει ότι καλύτερα να μεταταχθούμε σε αναδυόμενη αγορά, η είσοδος και η έξοδος των funds θα βοηθούσε τον τζίρο και τη συναλλακτική δραστηριότητα. Στις καλές εποχές, ίσως αυτό να λειτουργούσε. Έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και με αναιμική την ανάπτυξη της χώρας, δεν δημιουργεί προοπτική και τάση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, τα «σπουδαία» από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναμένονται μετά τις 20 Αυγούστου. Όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει επιστρέψει στο πόστο του μετά το κλείσιμο -σύντομο είναι η αλήθεια- της Βουλής την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι ενώ η ΔΕΘ θα πλησιάζει.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Σταϊκούρα, θα συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα που θα αναγγείλει ο κ. Κ. Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη, περί στόχων ανάπτυξης, φοροελαφρύνσεων, ιδιωτικοποιήσεων και, βεβαίως, ΔΕΗ.

    Η αγορά, προς το παρόν, κινείται στις στηρίξεις που από νωρίς το πρωί και πριν από το άνοιγμα έχει δώσει το mononews, δηλαδή την περιοχή των 845 μονάδων. Καλό θα ήταν να μην υπάρξει κλείσιμο κάτω από εκεί, σχολιάζουν οι αναλυτές. Θα φανεί…

    Οι τράπεζες, λόγω Πειραιώς, κρατιούνται, αλλά μέχρι πότε, όταν το «σορτ»  επιστρέφει για τις άσχημες μέρες σαν τη σημερινή.

    Στα 1,52 υποχωρεί η Alpha, στα 2,33 ευρώ η Εθνική, στα 0,75 η Eurobank, με απώλειες μεταξύ 1-1,7%.

    Ψαλιδίστηκαν, επίσης, τα κέρδη στον Ελλάκτωρα, στα 2,15 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύεται με άνοδο πάνω από 1% ενόψει αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

    Το ξήλωμα από τα υψηλά είναι έντονο για την ΕΥΔΑΠ, με απώλειες 1,9%, πτώση 1,5% στον Μυτιληναίο στα 10,24 υρώ και 1,95% για τα ΕΛΠΕ, στα όρια των 9 ευρώ.

    Η Αλουμύλ, δε, από το +8 το πρωί, υποχωρεί περίπου 10%. Κέρδη πάνω από 70% σε μία εβδομάδα στο όνομα της συμφωνίας με τις τράπεζες για τα δάνεια.

    Τη σειρά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας στα κέρδη πήρε ο Μπήτρος με άνοδο 20% που επίσης αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση.

    Τα πάνω – κάτω της αγοράς συντελούνται σε ένα περιβάλλον συναλλαγών λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ και χωρίς κανένα σπουδαίο πακέτο σε αξία, μόλις 1,75 εκατ. ευρώ συνολικά σε Jumbo, Alpha και ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ