• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικά στο άνοιγμα η Wall Street, τι αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινά – Κέρδη και στις ευρωαγορές (upd)

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη, με την αγορά να δείχνει διάθεση να συνεχίσει στο ίδιο κλίμα της εντυπωσιακής συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

    Ωστόσο, το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε το πρωί της Δευτέρας ξανά προς την Μέση Ανατολή, μετά την προτροπή του στρατού του Ισραήλ προς τους αμάχους στην ανατολική Ράφα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία που πραγματοποιούνταν στο Κάιρο, οδήγησαν ξανά σε αδιέξοδο το Σαββατοκύριακο, με τη Χαμάς να μην συμφωνεί σε απελευθερώσεις ομήρων και το Ισραήλ να επιμένει στην ανάγκη για μια επιχείρηση στη Ράφα. Παράλληλα, η Χαμάς επιτέθηκε κατά Ισραηλινών στρατιωτών στο πέρασμα που συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, αυξάνοντας περισσότερο την ένταση.

    Η νέα ανησυχία για τη Λωρίδα της Γάζας και η αναμονή για μια επιχείρηση του Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει μια ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, με την συγκεκριμένη αγορά να έρχεται από μια πολύ αρνητική εβδομάδα, με το WTI  να σημειώνει τη Δευτέρα άνοδο κοντά στο 1% και το Brent να κινείται στο +0,8%.

    Πάντως, παρά τους νέους προβληματισμούς για τη Μέση Ανατολή, το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα πιο ήπια του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή συνεχίζει να διατηρείται στην αγορά των μετοχών, με τον Dow Jones να κινείται στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα στις 38.796 μονάδες με κέρδη 0,31%, τον S&P 500 στις 5.157 μονάδες με άνοδο 0,58% και τον Nasdaq  στις 16.253 μονάδες με κέρδη 0,60%.

     

    Θετική και η Ευρώπη

    Θετικό είναι και το κλίμα στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να βλέπουν νωρίτερα τα στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο στη νομισματική ένωση να φτάνουν στο ανώτερα επίπεδα από τον Μάιου του 2023.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν ανέφερε πως τα πρόσφατα στοιχεία τον έκαναν πιο σίγουρο ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%, σύμφωνα με συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial, αυξάνοντας την πιθανότητα για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

    Ο γερμανικός DAX κινείται στο +0,63%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,37%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,67% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στο +0,29%.

    O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο +0,38%.

    Τι αναμένει η Wall Street αυτή την εβδομάδα

    Η εβδομάδα που αρχίζει για τη Wall Street δεν περιέχει τόσο μεγάλες ειδήσεις όσο οι προηγούμενες, τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Τα πιο σημαντικά οικονομικά στοιχεία αναμένονται την Παρασκευή, με τα προκαταρκτικά δεδομένα για το καταναλωτικό κλίμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Μάιο.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Disney, της Airbnb, της Warner Bros. Discovery και της Uber.

    Άλλες εταιρείες που παρουσιάζουν αποτελέσματα τριμήνου είναι (μεταξύ άλλων) η Palantir, η Tyson Food, η Ferrari, η Electronic Arts, η Shopify, η Arm, η AMC Entertainment και η Dropbox.

    Ενδιαφέρον και για την Apple, η οποία έχει προγραμματίσει την Τρίτη ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει νέα προϊόντα iPad και αξεσουάρ υλικού.  Πάντως, η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι ενδιαφέρουσα για τη Apple, μετά την αποκάλυψη από τον Γουόρεν Μπάφετ το Σάββατο πως η Berkshire-Hathaway πούλησε ένα μέρος της συμμετοχής της στην εταιρεία, παραμένοντας πάντως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της.

    Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στο τετραήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken, όπου αναμένονται μεταξύ άλλων οι ομιλίες των Bill Ackman του Pershing Square,  Elon Musk της Tesla, του επιτρόπου της SEC Mark Uyeda, αλλά και του προέδρου της FED Νέας Υόρκης, John Williams.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοδικά τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού ακολουθώντας το άλμα στη Wall Street

    Warren Buffett: Βλέπει «ανεξερεύνητες» ευκαιρίες στην Ινδία για τους μελλοντικούς ηγέτες της Berkshire

    Ευρωζώνη: Άλμα για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ