• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, παρά την εξαγορά-διάσωση της SVB στη Βρετανία από την HSBC

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι πιέσεις στις ευρωαγορές, παρά τις διαβεβαιώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι καταθέσεις των πελατών στη Silicon Valley Bank είναι ασφαλείς, ύστερα από την εξαγορά της από την HSBC.

    Ο FTSE 100 έχασε έως και 1,70%, ο γαλλικός Cac 40 2,25% και ο γερμανικός Dax 2%.

    Αντίθετα στο premarket της Wall Street, οι δείκτες δείχνουν να ανακάμπτουν, ύστερα από το sell-off των δύο προηγούμενων ημερών.

    Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συνέχισαν την πτώση και την Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές δεν καθησυχάστηκαν από τις κινήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

    O ευρωπαϊκός δείκτης για τις τράπεζες υποχώρησε έως και 4%, ενώ την Παρασκευή κατέγραψε πτώση 3,80%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη βουτιά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

    Η Commerzbank AG υποχώρησε έως και 12%, η Credit Suisse Group AG υποχώρησε σχεδόν 11% ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες σε άλλες τράπεζες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

    Αντίθετα, η στερλίνα και το ευρώ ισχυροποιούνται έναντι του δολαρίου με μικρή ανάκαμψη 0,30% και 0,40% αντίστοιχα.

    Η εξαγορά από την HSBC

    Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Silicon Valley Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό βραχίονα της αμερικάνικης τράπεζας πριν ανοίξουν οι αγορές.

    Η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι μίας στερλίνας, με την HSBC να κάνει λόγο για μία κίνηση εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας.

    Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας της Βρετανίας καλωσόρισαν το deal, κάνοντας λόγο για μία win-win κατάσταση.

    Δεύτερες σκέψεις για την αύξηση επιτοκίων;

    Οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ έφεραν δεύτερες σκέψεις στους αναλυτές για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    Η Goldman Sachs ανέφερε ότι «δεν θεωρεί πλέον πιθανό να προχωρήσει η Fed σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.

    «Υπό το πρίσμα του στρες του τραπεζικού συστήματος, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius σε σημείωμα του.

    Νωρίτερα, αναλυτές και traders διχάζονταν σχετικά με το ύψος της επόμενης κίνησης των Αμερικανών τραπεζιτών, με τα «στοιχήματα» για μία νέα αύξηση να μοιράζονται μεταξύ 0,25 και 0,50.

    Διαβάστε επίσης:

    Πτώχευση Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ: Κρατική ασπίδα σε όλες τις καταθέσεις ανακοίνωσε η Fed



    ΣΧΟΛΙΑ