• Τράπεζες

    Πτώχευση Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ: Κρατική ασπίδα σε όλες τις καταθέσεις ανακοίνωσε η Fed

    • NewsRoom
    Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank


    Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

    Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν»

    Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

    «Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

    Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

    Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

    Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

    Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

    Το ΔΝΤ παρακολουθεί τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε χθες ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

    «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

    H Bank of London κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής της SVB στην Βρετανία

    Η Bank of London ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά στη Silicon Valley Bank UK, θυγατρική της SVB, προσθέτοντας ότι έστειλε τις προτάσεις της στις βρετανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας.

    Η Bank of London, μια τράπεζα εκκαθάρισης, ηγείται μιας κοινοπραξίας επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία έχει υποβάλει επίσημες προτάσεις.

    «Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Silicon Valley Bank να πτωχεύσει, δεδομένης της ζωτικής σημασίας κοινότητας που εξυπηρετεί», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bank of London, Άντονι Γουάτσον.

    «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν πιο διαφοροποιημένο τραπεζικό τομέα, επιτρέποντας παράλληλα τη συνέχεια της εξυπηρέτησης της πελατειακής βάσης της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

    Σε αντίθεση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Bank of London δεν δανείζει και διατηρεί όλες τις καταθέσεις της στην Τράπεζα της Αγγλίας.

    Η συμβουλευτική εταιρεία Rothschild & Co διερευνά επιλογές για τη θυγατρική, καθώς ελλοχεύει η αφερεγγυότητα, δήλωσαν χθες στο Reuters δύο άτομα με γνώση του θέματος.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει μια δικαστική απόφαση για να θέσει την Silicon Valley Bank UK σε καθεστώς αφερεγγυότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Τζο Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν»



    ΣΧΟΛΙΑ