• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποκλειστικό: Στο GREK το 67% των εκροών του ΧΑ το Σεπτέμβριο


    Από το GREK, το μεγαλύτερο αμερικανικό Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Exchange Traded Fund – ETF) που επενδύει σε ελληνικές μετοχές και το οποίο έχει λανσάρει η εταιρία διαχείρισης περιουσίας Global X, προήλθε τον Σεπτέμβριο το 67% των εκροών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Το GREK, το οποίο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επενδύει στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως ο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ETE, MOH, Τιτάνας, μεταξύ άλλων. Ο υποκείμενος δείκτης που χρησιμοποιεί το ETF είναι ο MSCI All Greece Select 25/50 Index.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών για το μήνα Σεπτέμβριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ανακοινώθηκαν χτες, οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των €52,97 εκατ.

    Βάσει υπολογισμών (πηγή www.grinvest.gr), οι εκροές για το μήνα Σεπτέμβριο στο συγκεκριμένο ETF υπολογίζονται της τάξης των 40.882.500 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 35.543.843 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 67% των εκροών, το οποίο και προήλθε, σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, από το GREK.

    Η εκροές του ETF δείχνει μία γενικότερη απομόχλευση των διαχειριστών κεφαλαίων, σε assets υψηλού κινδύνου. Τα hedge funds χρησιμοποιούν τα ETFs για εύκολη πρόσβαση στις διάφορες αγορές. Παράγοντες στην αγορά εκτιμούν ότι αν οι εκροές συνεχιστούν και το μήνα Οκτώβριο, με το δείκτη απομόχλευσης να υποχωρεί κάτω του 0,5, ίσως οι διαχειριστές κεφαλαίου δεν βλέπουν αποδόσεις για τον επόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ