• ΑΓΟΡΕΣ

    Screenshot στο GREK, λόγω rebalancing


    To ETF της Global X, γνωστό ως GREK, το οποίο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει υποκείμενο δείκτη τον MSCI All Greece Select 25/50.

    Ο δείκτης MSCI All Greece Select 25/50, δεν είναι άλλος από τον MSCI All Greece δείκτη (MSCI Standard και MSCI Small Cap) με τη μόνη διαφορά ότι αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς 25/50. Δηλαδή κανένας εκδότης δεν πρέπει να έχει στάθμιση παραπάνω από το 25% και το άθροισμα των συντελεστών στάθμισης όλων των εκδοτών με βαρύτητα άνω του 5%, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

    Mέχρι τον Μάρτιο του 2016 το GREK, έκανε tracking το δείκτη FTSE/ATHEX Custom Capped, με  αποτέλεσμα η Global X να κρατήσει κάποια στοιχεία του αρχικού δείκτη. Λόγου χάρη, το GREK έχει μέσα συμμετοχή στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ωστόσο δεν είναι ούτε στον MSCI Standard ούτε στον MSCI Small Greece, αλλά είναι στο FTSE/ATHEX.

    Με απλά λόγια ο υποκείμενος δείκτης του GREK, να είναι ένας υβριδικός δείκτης, με στοιχεία και από τον ΜSCI Greece και FTSE/ATHEX.

    Το rebalancing στο GREK γίνεται με το rebalancing του MSCI ALL Greece.

    Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιες θα είναι οι αλλαγές στις οποίες θα γίνουν στις ελληνικές μετοχές του ETF ενόψει του rebalancing της Παρασκευής.

    Βάση της χτεσινής αποτίμησης του ETF, τα holdings που κρατούσε ήταν τα εξής:

    Στα holdings, περιλαμβάνονται και τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως οι Gaslog, Capital Product Partners, Tsakos Energy και Dorian LPG.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι και χτες, το GREK είχε καθαρές εισροές για το μήνα Νοέμβριο ύψους 3,19 εκατ. δολαρίων, ενώ το short interest διαμορφώνεται στις 4,08 εκατ. μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ