• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για επιτόκια και ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Για «βαριεστημένη» προσέγγιση κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι, στον ρυθμό που αυξάνει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρώνει –έστω και σιωπηρά- τα πυρά για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η οικονομία της ευρωζώνης, μία εβδομάδα πριν την συνεδρίαση που θα σηματοδοτήσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων, ύστερα από 10 χρόνια.

    Εδώ και καιρό, μία μειοψηφία τραπεζιτών έχει εκφράσει την άποψη για αύξηση της τάξης του 0,5% στα επιτόκια μέσα στον Ιούλιο.

    Πλέον, με το ευρώ να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις γύρω από την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ανησυχία για την ύφεση να είναι έντονη και τους φόβους για οριστική παύση της ενεργειακής προμήθειας από τη Ρωσία να ενισχύονται, οι πιέσεις για πιο επιθετικές κινήσεις έχουν γίνει αφόρητες για την πρόεδρο της ΕΚΤ.

     «Πολύ αργά» για την ΕΚΤ

    Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης βρίσκεται πολύ πίσω από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων, σε έρευνα του Bloomberg.

    Σε δημοσκόπηση, από τους 28 αναλυτές, οι 22 αναφέρουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει πολύ αργά για την Ευρώπη, την ίδια ώρα που άλλες τράπεζες έχουν ήδη λάβει άμεσα και επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Κι ενώ στη Fed τα στοιχήματα ήδη πέφτουν για αύξηση 1% μέσα στον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μία αύξηση της τάξης του 0,25% και θα προχωρήσει σε μία επόμενη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει καθορίσει το επίπεδο αύξησης.

    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβρη, της τάξης του 0,25% ή 0,50%.

    Αστάθεια

    Την Τετάρτη για πρώτη φορά, ύστερα από 20 χρόνια, η αξία του ευρώ έπεσε κάτω από τα ένα δολάριο, μία εξέλιξη που είχε προβλεφθεί εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

    Το πόσο εύθραυστη ήταν η δυναμική του αποδείχθηκε χθες, με το θρίλερ της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

    Η αξία του ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο κατά την αναμονή των εξελίξεων στο 0.9955 δολάρια, ξεπέρασε το δολάριο, όταν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ξανακύλησε με την είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντάγκι παραιτείται.

    Με την αδυναμία του ευρώ να επιδεινώνει το πρόβλημα του πληθωρισμού, που προβλέπεται να αγγίξει το 7,6% στην ευρωζώνη και σε πολλά κράτη να έχει «χτυπήσει» ιστορικά ρεκόρ, τα βλέμματα όλων βρίσκονται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

    Απώλειες κατεγράφησαν και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Πάντως η πτώση του ευρώ δεν φαίνεται να ανησυχεί την ΕΚΤ.

    «Είναι πιθανή μια καταιγίδα, αλλά τώρα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι η πτώση του ευρώ στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου αποτελούσε σημαντική ανησυχία σε μεγάλο βαθμό για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και όχι για την ευρωζώνη.

    Που θα φτάσει το ευρώ;

    Βέβαια, πολλοί αναλυτές δεν «ρίχνουν» την ευθύνη για τη βύθιση του ευρώ στη Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά θεωρούν ότι είναι μια επίπτωση της ενεργειακής κρίσης.

    Σύμφωνα με τον Olivier Konzeoue, αναλυτή στην UBP, το ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 0,95 δολάρια. «Βασικά γνωρίζουμε ότι αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη Ρωσία», ανέφερε στο Reuters.

    Σε αυτό συνηγορεί και η ανάλυση της BNP Paribas, όπου καταγράφεται ότι από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, το ευρώ, σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κραδασμούς, καταγράφοντας μέση πτώση 4,5%.

    Αντίστοιχα και η JP Morgan έχει μειώσει το στόχο της, βλέποντας το ευρώ στα 0,95 δολάρια, αφήνοντας ανοιχτό και ένα σενάριο για 0,90 δολάρια, σε περίπτωση που ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία διακοπεί.

    Στα ίδια επίπεδα «κλειδώνουν» και άλλοι αναλυτές από τη Nomura ή τη Citi, συνδέοντας τη πτώση του ευρώ με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Γέλεν: Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πληθωρισμού

    Έρχεται η χειρότερη αναταραχή στην ιστορία του ευρώ: Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη



    ΣΧΟΛΙΑ