• Οικονομία

    Γέλεν: Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πληθωρισμού, τόνισε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

    Ειδικότερα, μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της G20, η κ. Γέλεν τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο δύο βασικές οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια που σαρώνουν τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

    Η ίδια τόνισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος συνέβαλε σημαντικά στην τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που όπως έγινε γνωστό χτες σημείωσε νέο ρεκόρ 40 ετών στο 9,1%.

    «Βλέπουμε δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο (Ρωσίας-Ουκρανίας) σε κάθε γωνιά του κόσμου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

    Γενικότερα, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι «απαράδεκτα υψηλός» και ότι η μείωση της αύξησης των τιμών συνιστά “ύψιστη προτεραιότητα” της Ουάσιγκτον.

    «Υποστηρίζουμε πρώτα και κύρια τις προσπάθειες της Fed. Οτιδήποτε θεωρούν απαραίτητο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί ενόψει της συνεδρίασης.

    «Πέρα από αυτό, κάνουμε τα δικά μας βήματα τα οποία πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα είναι υποστηρικτικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό – ιδιαίτερα αυτό που κάνουμε για τις τιμές της ενέργειας με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου».

    «Και επίσης η δουλειά που κάνουμε προκειμένου να θεσπίσουμε ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και να αποφύγουμε πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα εάν η μείωση του πληθωρισμού είναι πιο σημαντική από τον κίνδυνο ύφεσης που εγείρουν τα υψηλότερα επιτόκια, η κ. Γέλεν είπε πως πιστεύει ότι είναι σκόπιμο η κορυφαία προτεραιότητα να είναι η μείωση του πληθωρισμού καθώς η αγορά εργασίας “είναι σήμερα εξαιρετικά ισχυρή”.



    ΣΧΟΛΙΑ