• ΑΓΟΡΕΣ

  S&P 500: H Nvidia και οι 5 Τεχνολογικοί Κολοσσοί κατέχουν πλέον το 30% του δείκτη σε χρηματιστηριακή αξία

  Wall Street


  Οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο του δείκτη S&P 500 σε κεφαλαιακή αξία από ποτέ.

  Ειδικότερα, οι Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon.com και Meta Platforms αντιπροσωπεύουν πλέον το 30% του δείκτη αναφοράς, από περίπου 26% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

  Ο S&P 500 σταθμίζεται με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών.

  Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Nvidia, η οποία έχει σημειώσει άλμα 20% από την περασμένη εβδομάδα, όταν μια ανοδική πρόβλεψη για τις πωλήσεις της στο τρέχον τρίμηνο έδειξε ότι οι δαπάνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη παραμένουν ισχυρές.

  Ο κατασκευαστής chip έχει προσθέσει 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία φέτος και είναι κοντά στο να ξεπεράσει την Apple, ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

  Οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούσαν πάντα στον S&P 500 αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, σημειώνει το Bloomberg. Για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών δεκαετιών, η ποσοστιαία στάθμιση των έξι μεγαλύτερων μετοχών του δείκτη αναφοράς ήταν κάτω από το 20%, ποσοστό που το ξεπέρασε μόλις το 2020.

  Μια άλλη ένδειξη της αλλαγής των τάσεων στην αγορά είναι πως ακόμη και στο απόγειο της φούσκας των dot-com, το 2000, μόνο τρεις από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ανήκαν στον κλάδο της  τεχνολογίας — οι Microsoft, Cisco Systems και Intel. Οι άλλες τρεις ήταν η General Electric, η Exxon Mobil και η Walmart.

  Διαβάστε επίσης

  ΗΠΑ: Η δισεκατομμυριούχος Miriam Adelson ετοιμάζεται να στηρίξει ξανά με πολλά εκατομμύρια τον Τραμπ

  OPEC+: Επεξεργάζεται συμφωνία για επέκταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025

  Γαλλία: Πάνω από 18.000 φαρμακεία κατέβασαν ρολά – Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα  ΣΧΟΛΙΑ