• Σχόλιο Αγοράς

    Βαρύ sell-off στη Wall Street: Κατέρρευσαν οι τράπεζες, μεγαλύτερη βουτιά για τον κλάδο από το 2020

    • NewsRoom
    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Ισχυρότατο sell-off γνώρισε η Wall Street την Πέμπτη, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό τομέα, μια μέρα πριν την σημαντική για τις αποφάσεις της FED έκθεση για τις νέες, μη-γεωργικές, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε στις 32.256,05 μονάδες, καταγράφοντας βουτιά 542,35 μονάδων ή -1,65%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο δείκτης σημειώνει απώλειες άνω των 500 μονάδων.

    Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3.918,43 μονάδες με πτώση -1,84% ενώ ο Nasdaq στις 11.338,35 μονάδες με απώλειες -2,05%.

    Την ίδια ώρα ο δείκτης φόβου VIX εκτοξευόταν έως και 20%.

    H πτώση ήρθε παρά την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 3,92% και του 2ετούς στο 4,88%.

    Κατάρρευση για τις τράπεζες

    Οι τραπεζικός κλάδος δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα, με τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών  να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν τρία χρόνια, καθώς το επενδυτικό κλίμα γύρω από αυτές συνεχίζει να επιδεινώνεται.

    Ο δείκτης KBW Bank βυθίστηκε έως και 7,7%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.

    Η SVB Financial Group έγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, κλείνοντας με απώλειες ρεκόρ 60,41%% αφού ο δανειστής με έδρα τη Silicon Valley έλαβε μέτρα για να στηρίξει την κεφαλαιακή του θέση μετά από ζημίες στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της. Ειδικότερα ανακοίνωσε την πώληση μετοχών αξίας 1,75 δισ. δολ., οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της περίπου στα 6 δισ. δολαρίων.

    Την ίδια ώρα η μετοχή της Silvergate Capital με έδρα την Καλιφόρνια υποχώρησε κατά 42,16% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης  ότι θα τερματίσει τις εργασίες της και θα ρευστοποιήσει τη Silvergate Bank, μια από τις δύο μεγαλύτερες της κρυπτοτραπεζικής.

    Άλλες μετοχές μεγάλων τραπεζών βρέθηκαν επίσης χαμηλότερα, με τις Bank of America και Wells Fargo να κλείνουν στο -6,18%, την JPMorgan στο -5,41% και την Goldman Sachs στο -2,03%.

    «Οι τραπεζικές μετοχές είχαν ήδη κακή διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της KeyCorp και οι πωλήσεις εντάθηκαν την Πέμπτη χάρη στη διπλή έκπληξη της Silvergate και της SVB Financial», δήλωσε ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli.

    Η βουτιά της Πέμπτης εξαλείφει εντελώς αυτό που ήταν ένα δυνατό ξεκίνημα του 2023 για τις τραπεζικές μετοχές. Ο δείκτης KBW Bank σημείωσε άνοδο περισσότερο από 14% στην αρχή του έτους, αλλά η πτώση σε τέσσερις από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχει ωθήσει το δείκτη αναφοράς και πάλι στο κόκκινο.

    Στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας τα βλέμματα

    Πλέον η αγορά στρέφει την προσοχή της στην αυριανή έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal αναμένουν ότι τα στοιχεία θα δείχνουν ότι 225.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας από τον αριθμό των 517.000 τον προηγούμενο μήνα.

    Πάντως, τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις αρχές Μαρτίου εκτινάχθηκε στο υψηλό 10 εβδομάδων των 211.000. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη τάση μιας ισχυρής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

    Οι μετοχές έχουν δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων σε σχέση με αυτή των 25 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίου, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Αν και πρόσθεσε πως η FED δεν έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι traders ήδη έχουν αυξήσει τα στοιχήματα γύρω από μια κίνηση για άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης.

    Οι μετοχές που ξεχώρισαν την Πέμπτη

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή της Intel κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, κλείνοντας μάλιστα στο +1,77%.

    Αντίθετα, πέρα από την JPMorgan στο -5,41%, η Walgreens Boots Alliance έκλεισε στο -3,45%, η Walt Disney στο -3,18% και η Caterpillar -3,12%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη.

    Από τις μετοχές του S&P 500, πέρα των τραπεζικών, ξεχώρισε η General Electric με άνοδο 5,27% και η Phillips 66  με κέρδη 1,84%.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Oracle ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου, με τη μετοχή της να υποχωρεί στη μετασυνεδριακή διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέα βουτιά άνω του 1% για Brent και WTI

    Χρυσός: Επιστροφή σε θετικό έδαφος αναμένοντας τα νέα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ