• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε πολιορκία η στερλίνα: Αυξάνονται τα στοιχήματα για πτώση κάτω από το ένα δολάριο

    • Bloomberg
    στερλίνα

    πηγή: Bloomberg


    Οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει σε ένα επίπεδο που ήταν σχεδόν αδιανόητο τις τελευταίες δεκαετίες: στο ένα δολάριο ή και χαμηλότερα.

    Μετά την υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος έως τα 1,0350 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, οι αγορές των δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν συνέχιση της πτώσης. Τα συμβόλαια αντιστροφής κινδύνου τριμήνου έναντι της λίρας είναι κοντά στα πιο πτωτικά επίπεδα από το 2016, ενώ άλλα δείχνουν 43% πιθανότητα να φτάσει το ένα δολάριο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Την ίδια στιγμή, αναλυτές σε τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η Nomura International, δήλωσαν πως αναμένουν ότι θα αγγίξει ή θα περάσει το συγκεκριμένο όριο.

    «Νομίζω ότι θα χειροτερέψει, δυστυχώς», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura με έδρα το Λονδίνο, στο Bloomberg Surveillance.

    Η στερλίνα εκτινάχθηκε έως και 0,9% στο 1,0789 στην Ασία την Τρίτη, αφού έχασε 6,5% τις τελευταίες πέντε ημέρες. Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αξία περίπου 1,4 δολάρια στα μέσα του 2021 και 2 δολάρια το 2008. Η τελευταία φορά που πλησίασε το ένα δολάριο ήταν το 1985, πριν συντονιστούν οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις για να μειώσουν την αξία του δολαρίου.

    Το νόμισμα ανέκαμψε το απόγευμα της Δευτέρας και το sell-off στα ομόλογα σταμάτησε για λίγο, όταν οι traders άρχιζαν να ελπίζουν σε μία νέα έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Currency tumbles to fresh lows against the dollar
    Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου

    Η στερλίνα είχε ήδη πιεστεί από τη σταθερή άνοδο του δολαρίου πριν από την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει επειδή οι υψηλές τιμές ενέργειας διεύρυναν το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed προσέλκυαν κεφάλαια προς τις ΗΠΑ.

    Η πτωτική τάση εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας παρουσίασε σχέδια για τη θέσπιση μεγάλης κλίμακας φορολογικών περικοπών ενόψει της οικονομικής επιβράδυνσης.

    Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές λέγοντας ότι η τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αλλά η δήλωση ενίσχυσε ελάχιστα το νόμισμα, το οποίο υποχώρησε στη συνέχεια.

    Curve Inversion | Pound volatility curve is deeply inverted amid currency market turbulence

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής στη Nomura μείωσαν τον στόχο τους για τη λίρα στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αναμένοντας ότι θα παραβιάσει την ισοτιμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναθεώρησαν επίσης τις εκτιμήσεις τους, θέτοντας στόχο στο τέλος του έτους το ένα δολάριο για το βρετανικό νόμισμα.

    «Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που εγείρει ανησυχίες για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είναι απίθανο να οδηγήσει στην ισχυροποίηση της στερλίνας», έγραψε ο αναλυτής νομισμάτων της Morgan Stanley, David Adams, σε σημείωμα προς τους πελάτες τη Δευτέρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μπορεί μια νέα έκτακτη αύξηση επιτοκίων να σώσει τη στερλίνα;

    Nomura: Κάτω από το δολάριο η στερλίνα στα τέλη Νοεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ