• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε bear market και η Βραζιλία, καταρρέει το ρεάλ μετά τον «πόλεμο στις τιμές του πετρελαίου»


    Σε bear market βρίσκεται πλέον η αγορά της Βραζιλίας,  καθώς ο «πόλεμος των τιμών του πετρελαίου» που κήρυξε η Σαουδική Αραβία ως απάντηση στην άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή, επηρεάζει την χώρα της λατινικής Αμερικής.

    Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, μετά από τα πρώτα 31 λεπτά της συνεδρίασης, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις του καθώς ο δείκτης Ibovespa σημείωσε βουτιά 10%, ενεργοποιώντας τον αυτόματο κόφτη. Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο, μετά την επανέναρξη των συναλλαγών είναι η πτώση κατά 15%, εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της διαπραγμάτευσης για μία ώρα.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχή της Petroleo Brasileiro, που υποχωρεί κατά 26%.

    Την ίδια ώρα, το βραζιλιάνικο ρεάλ το οποίο από την αρχή του έτους εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, διολίσθησε περαιτέρω κατά 3,6%, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,79 ρεάλ ανά δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις spot δημοπρασίες δολαρίων στα 3 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή, δεσμευόμενη να στηρίξει το νόμισμα με όλα τα μέσα που διαθέτει και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

    Πάντως το ρεάλ διολίσθησε περισσότερο από 3% ακόμη και μετά τη δημοπρασία δολαρίων ύψους 3 δισ. στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ