• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκαν 20% οι τιμές για 6η εβδομάδα

    • Μαρία Βε
    Πετρέλαιο


    Την ανιούσα πήραν σήμερα πάλι οι τιμές του πετρελαίου για έκτη συνεχή εβδομάδα, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παράγωγος αργού στον κόσμο, δεσμεύτηκαν να μειώσουν παραγωγή και εξαγωγές, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Υπενθυμίζεται ότι  η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα παρατείνει αυτό που  ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, τη μείωση δηλαδή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα παράταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού Σαουδαραβικού Πρακτορείου Τύπου.

    Σε τροχιά για το υψηλότερο σερί 

    Αυτό θα διατηρήσει την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια.

    Από την άλλη, η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ.

    «Στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ισορροπημένη, η Ρωσία θα συνεχίσει να μειώνει εκουσίως τις προμήθειες της σε πετρέλαιο από τον Σεπτέμβριο μήνα, κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, περιορίζοντας τις εξαγωγές της με αυτήν την ποσότητα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 43 σεντς στα 85,57 δολάρια το βαρέλι έως τις 08:25 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate, αυξήθηκε κατά 47 σεντς στα 82,02 δολάρια.

    Έτσι, τα δύο σημεία αναφοράς που ορίζουν την αγορά, βρίσκονται σε τροχιά για το υψηλότερο σερί εβδομαδιαίων κερδών τους φέτος.

    Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινήθηκε πτωτικά 0,81% στα 30,22 ευρώ.

    Άλμα σε Brent και WTI

    Σημειώνεται ότι το Brent αυξήθηκε 15,4% και το WTI κατά 18,2% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

    Η ζήτηση εεπηρεάζεται κυρίως από την ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης που επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο, αλλά και την αύξηση του επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας στο ανώτατο 15ετίας χθες Πέμπτη.

    Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

    Ιστορική μείωση αποθεμάτων αργού

    Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ιστορική μείωση των αποθεμάτων αργού, καθώς έπεσαν κατά περισσότερα από 17 εκατομμύρια βαρέλια, συμβάλλοντας  περαιτέρω στη σύσφιξη της αγοράς.

    Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τη δυνατότητα για προμήθειες και βάζοντας την αγορά σε ελλειμματική κατάσταση.

    Η ANZ Group Holdings τόνισε ότι οι περικοπές της προσφοράς συσφίγγουν την αγορά, ενώ όπως υποστήριξε, το Μπρεντ θα μπορούσε να αυξηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

    Κινητικότητα μετοχών

    Στο μέτωπο των μετοχών, οι ενεργειακές ανακάμπτουν, μετά από το «πάγωμα» νωρίτερα φέτος, με τον ενεργειακό τομέα του δείκτη S&P 500, να έχει κερδίσει περισσότερο από 6% το γ’ τρίμηνο μέχρι στιγμής.

    Η μειωμένη παραγωγή συμπίπτει με ένα καλοκαίρι αυξημένων ταξιδιών, αυξάνοντας τη ζήτηση για αργό.

    Σε συνδυασμό με μια ευνοϊκή προοπτική για την οικονομία, την ώρα που οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η Federal Reserve θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, οι ενεργειακές μετοχές παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

    Οι πρόσφατες τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών από τους τιτάνες πετρελαίου, έδειξαν μεικτές τάσεις.

    Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος για την αισιοδοξία των επενδυτών, είναι οι εξίσου αισιόδοξες ανακοινώσεις των εταιρειών που, ως επί το πλείστον, “βλέπουν” ενα ευοίωνο μέλλον.

    Η Chevron δήλωσε ότι αναμένει «να προσφέρει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές για τα επόμενα χρόνια», ενώ Shell και BP αύξησαν τα τριμηνιαία μερίσματά τους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πετρέλαιο: Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Πώς εξελίσσεται ο αγώνας δρόμου για τις πράσινες υπεραξίες

    Σαουδική Αραβία: Επεκτείνει την εθελοντική μείωση παραγωγής πετρελαίου και για τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ