• ΑΓΟΡΕΣ

    PwC: Χρονιά του Χρηματιστηρίου το 2023 – Ρεκόρ συναλλαγών το 2022 στα 10,4 δισ.

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας

    Κυριάκος Ανδρέου, PwC Ελλάδας


    Με τον αριθμό ρεκόρ των 94 συναλλαγών εξαγοράς το 2022 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 12 δισ. το 2022, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της PricewaterhouseCoopers που παρουσιάστηκε πριν από λίγο.

    Όπως τονίστηκε, στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό οφείλεται η σημαντική αύξηση των συναλλαγών σε ποσότητα και αξία που έγιναν το 2022.

    Η καλή πορεία της οικονομίας της χώρας και το γεγονός ότι πλέον έχει κερδίσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών δείχνουν ότι εξίσου καλή θα είναι ήδη πορεία και του 2023, τόνισε ο Κυριάκος Ανδρέου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της PwC.

    Για το Χρηματιστήριο το 2023 θα είναι η χρονιά του, τόνισε ο Γιώργος Μακρυπίδης, partner της PwC, ενώ σημείωσε επίσης ότι αν λάβουμε επενδυτική βαθμίδα θα μπούμε στα ραντάρ πολύ μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων.

    Σχετικά με τη φετινή χρονιά, επισημάνθηκε ότι είμαστε ήδη στα 2 δισ. συναλλαγών το 2023, ενώ αναμένονται σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις και συμφωνίες και φέτος, που ήδη δείχνουν ότι τα επίπεδα των συναλλαγών του 2023.

    Θα πρωταγωνιστήσει ο κλάδος της ενέργειας στον οποίο δύο συναλλαγές είναι πολύ κοντά, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «ενώ κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και ένας νέος ενδιαφερόμενος επενδυτής για τον χώρο των ΑΠΕ», είπε ο Γιώργος Μακρυπίδης, partner της PwC.

    Ειδικότερα, έγιναν 85 συναλλαγές εξαγοράς ποσοστού μετοχών άνω του 33% με συνολική αξία 9 δισ., 8 συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων αξίας 0,9 δισ. ευρώ και 2 αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών αξίας 458 εκατ. ευρώ.

    Ο αριθμός συναλλαγών ήταν ο μεγαλύτερος που έγιναν ποτέ στη χώρα και αυξήθηκαν 24% από το προηγούμενο έτος.

    Αυξήθηκε κατά 54 εκατ. ευρώ η αξία της μέσης συναλλαγής και πραγματοποιήθηκαν 49 συναλλαγές περισσότερες αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Οι κλάδοι που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η ενέργεια, τα τρόφιμα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πολλοί άλλοι κλάδοι.

    Η PwC στο περιβάλλον αυτό είχε την καλύτερη της χρόνια και ήταν ο πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

    Και το 2023 συνεχίζεται δυναμικά αυτή η τάση και το προεκλογικό κλίμα δεν έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ