• ΑΓΟΡΕΣ

    Πού αποδίδεται η φρενίτιδα για τις μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Μπορεί η λέξη φρενίτιδα να είναι υπερβολική για το ενδιαφέρον που καταγράφηκε για τις μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου από τις αρχές Μαρτίου (αν και η κίνηση έχει ξεκινήσει από τις 27 Ιανουαρίου…), αλλά πλέον η Cenergy βρίσκεται στα ιστορικά της υψηλά (2,44 ευρώ τα ιστορικά υψηλά, 2,42 ευρώ το κλείσιμο στις 24/3), της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σε υψηλά 13 ετών (στα 2,37 ευρώ το κλείσιμο της 24/3) και της Βιοχάλκο ΒΙΟ -0,38% 5,26 σε υψηλά επτά ετών (στα 4,84 την 24/3).

    Ο συνήθως ήπιων διακυμάνσεων όμιλος της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της ξάφνιασε και μάλιστα ευχάριστα την αγορά. Μια σειρά από φήμες αναζωπυρώθηκαν για placements, όμως η τροπή θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το σύνολο της χρήσης του 2020 δεν επιβεβαίωναν την ανθεκτικότητα του ομίλου σε μία παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση.

    Η Cenergy εμφάνισε καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βλέπει το επενδυτικό της πρόγραμμα των τελευταίων ετών, άνω των 500 εκατ. ευρώ, μέσα σε δέκα χρόνια όταν η ελληνική οικονομία σπαρασσόταν από τις επιπτώσεις των μνημονίων. Ο όμιλος της Βιοχάλκο συνέχισε να επενδύει, αλλά όχι μόνο στις μηχανές. Επενδύει και στη νέα γενιά, αφού το τιμόνι έχουν αναλάβει οι κ.κ. Νίκος και Ιπποκράτης Στασινόπουλος.

    Τη χρονιά που… άλλαξε ο κόσμος, το 2020, η Cenergy εμφάνισε μείωση καθαρού δανεισμού κατά 83 εκατ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 331 εκατ. ευρώ.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 24% και διαμορφώθηκαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 28,5 εκ. ευρώ το 2019.  Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση).

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

    Μπορεί το deal της Cenergy με την Nexans να μην ολοκληρώθηκε. Αλλά αυτό δεν άλλαξε στο παραμικρό τους σχεδιασμούς της εταιρείας, η οποία, όπως απέδειξε ο ισολογισμός της, συνεχίζει ακάθεκτη.

    Ο χάρτης πορείας της ΕΕ για οικονομική βιωσιμότητα και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και τα έργα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή της Μεσογείου δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον τομέα καλωδιακών έργων, καθώς η ζήτηση για υπεράκτια και χερσαία συστήματα καλωδίων ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί.

    Το εργοστάσιο της Fulgor (δηλαδή η μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων) αναμένεται να διατηρήσει υψηλή την παραγωγική του δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, συνεχίζοντας να οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου καλωδίων. Επιπρόσθετα, στον τομέα καλωδιακών προϊόντων έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια σταθεροποίησης στις κύριες αγορές της Δυτικής

    Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς η ζήτηση για κατασκευαστικές και βιομηχανικές χρήσεις έδειξε σημάδια ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

    EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου TANDEM, με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται σε πρώτη φάση κατά 20%, με δυνατότητα διπλασιασμού σε βάθος χρόνου.

    Μετά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του νέου θερμού ελάστρου, η βιομηχανία έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση και ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ με στόχο την αξιοποίηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας.

    Με τη νέα επένδυση η εταιρεία στοχεύει να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για βαμμένα προϊόντα αλουμινίου, καθώς και να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις για ελαφριές, ανακυκλώσιμες συσκευασίες αλουμινίου και για ανθεκτικά, ασφαλή, ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά δόμησης και κατασκευών.

    Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να αξιοποιήσει έως 150.000 τόνους επιπρόσθετης δυναμικότητας της θερμής έλασης. Όσο για τη νέα γραμμή βαφής, θα λειτουργεί με ταχύτητα 200 μέτρα/λεπτό και θα είναι σε θέση να βάφει ρόλους αλουμινίου μεγάλου πλάτους έως και 2.050 χιλιοστών, ενισχύοντας την παραγωγική δυναμικότητα του τομέα έλασης αλουμινίου.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σταθερότητα και ανθεκτικότητα του ομίλου ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Το 2020 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πορεύθηκε σταθερά παρουσιάζοντας οριακή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 0,8% για το 2020 παρά την ύφεση που έπληξε το σύνολο της Ευρωζώνης κατά 6,8%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2.028,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.044,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση.

    Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, επηρεασμένα και από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων, ανήλθαν σε 135,0 εκατ. ευρώ έναντι 145,1 εκατ. ευρώ για το 2019, καθώς το λογιστικό αποτέλεσμα μετάλλου διαμορφώθηκε σε ζημία 9,0 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο κυρίως από την πτωτική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου, έναντι ζημίας 2,1 εκατ. ευρώ για το 2019.

    Κι όμως, η εταιρεία καταφέρνει να μην αφήσει τους μετόχους της χωρίς μέρισμα. Η γενική συνέλευση της 9ης Απριλίου θα αποφασίσει τη διανομή κερδών προηγουμένων χρήσεων εν μέρει σε είδος με τη διανομή τίτλων εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά και εν μέρει σε μετρητά.



    ΣΧΟΛΙΑ