ΑΓΟΡΕΣ

Πότε θα πάει η αγορά στις 900 μονάδες


Χθες ήταν το rebalancing στους δείκτες της Morgan Stanley που αφορούσε ευθέως το Χρηματιστήριο και φάνηκε από τον τζίρο – μαμούθ των 144 εκατ. ευρώ, αφού πάνω από 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές είχαμε να δούμε από τις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από δύο μήνες. Σήμερα είναι η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda, ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχει ήδη η αύξηση κεφαλαίου της BRIQ συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα (ο οποίος διατελεί ταυτόχρονα πρόεδρος του ΣΕΒ), εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα στρέψουν αλλού την ρευστότητας της αγοράς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για δεύτερη φορά εδώ και δέκα μέρες, η αγορά πλησιάζει τις 900 μονάδες και δεν τις διαπερνάει. Δηλαδή, όπως λέει η παροιμία, η αγορά «φτάνει στην πηγή, αλλά δεν πίνει νερό».

Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή Τάκης Ζαμάνης, σχολιάζει ότι είναι αντιληπτό πλέον ότι η αγορά μαζεύει, συσσωρεύεται κάτω από τις 900 μονάδες. Προς αναζήτηση καταλύτη, σύμφωνα με τον χρηματιστή, τέτοιον που θα δώσει δυναμική και θα οδηγήσει το Χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες. Κι από εκεί και πέρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζαμάνης, θα πρέπει να αναμένουμε καλύτερες μέρες χρηματιστηριακά.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει λέγοντας πως, «στις παρυφές των 900 μονάδων κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. (για 3η φορά φέτος!) με το σενάριο υπέρβασής τους μέχρι το τέλος της εβδομάδος να εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανοδικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου από κοινού με ένα μικρό αριθμό επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων».

Σύμφωνα με τον έμπειρο χρηματιστή, «σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή έχει η πρόοδος που συντελείται στη διαδικασία της επικείμενης θεσμοθέτησης της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια, με το σύνολο των τραπεζών να συμμετέχουν στις υπό νομοθέτηση τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις. Έτσι, από κοινού με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα 9μήνου, όλες οι τράπεζες αναγγέλλουν τους στόχους τους για την επόμενη διετία. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα ακόμη στάδιο, εκείνο της ΤτΕ, προκειμένου να υπάρξει δραστικότερη μείωση των κόκκινων δανείων και το ποσοστό στο σύνολο να υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό, όσο δηλαδή στις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης όπου διαμορφώνεται στο 3,8%».

Όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας, «παρά τις εξελίξεις αυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει συναλλακτικά υποτονικό και απονευρωμένο. Οι τίτλοι της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υστερούν καθώς πλειάδα επιχειρηματικών εξελίξεων καθυστερούν ως προς την ολοκλήρωσή τους. Για παράδειγμα, οι διαπραγματεύσεις του ομίλου Σαββίδη για την απόκτηση του Πόρτο-Καρράς, οι συζητήσεις του ομίλου Μαρινάκη για τη Forthnet είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εν δυνάμει deals για τα οποία ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει πότε και αν θα ολοκληρωθούν. Έτσι, πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο σκηνικό ασύμμετρης συμπεριφοράς ανάμεσα στην υψηλή και την μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α».

Lamda

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία έναρξης της μεγάλης ΑΜΚ της Lamda Development από κοινού με την αναγγελία χρηματοδότησης από δύο συστημικές τράπεζες, συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης σε σχέση με την πεποίθηση της αγοράς ότι ο χρόνος έναρξης του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό δεν είναι πλέον μακρινός, με το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τα έργα στους πρώτους μήνες του 2020 να προβάλει ως ισχυρό. Επιπλέον, οι υψηλές τουριστικές εισπράξεις του 1ου 9μήνου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδοση-έκπληξη σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο που θα ανακοινωθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Διεθνές περιβάλλον

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητες την παγκόσμια οικονομία και η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ζητεί πρόσθετες δημοσιονομικές δράσεις από τις κυβερνήσεις. Με τον Νουριέλ Ρουμπινί, το γνωστό για τις καταστροφολογικές προβλέψεις του οικονομολόγο, να αρθρογραφεί επισημαίνοντας 8 λόγους εξαιτίας των οποίων τα πράγματα μπορούν να χειροτερεύσουν. Με την συνέχιση της παρουσίας του Προέδρου Τραμπ να είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Ωστόσο, οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, με τον νυν Πρόεδρο να έχει σαφές προβάδισμα σε σχέση με την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ! Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παραμένουν ανοικτά σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία και την πορεία των αγορών»…ΣΧΟΛΙΑ