• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αυτά είναι τα χαρτιά που επηρέασε το rebalancing – Πάλι απομακρύνθηκε από τις 900 μονάδες

    αγορες


    Από τις 29 Σεπτεμβρίου έχει να δει το Χρηματιστήριο πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    H μείωση της στάθμισης του Χ.Α. στους δείκτες της Morgan Stanley υπέρ των Κινέζικων χρηματιστηρίων προκάλεσε τον μεγάλο τζίρο αφενός, ο οποίος ξεπέρασε τα 144 εκατ. ευρώ, την απομάκρυνση αφετέρου από τον στόχο των 900 μονάδων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αύριο αποκόπτεται και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της Lamda Development, η διαπραγμάτευση του οποίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό βραχυπρόθεσμα για τη ρευστότητα στην αγορά. Εξέλιξη για την οποία πάντως είχε προειδοποιήσει το mononews.gr εδώ και δύο μήνες…

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% την Τρίτη, στις 891,86 μονάδες. Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών έγιναν την Τρίτη στον ΟΠΑΠ, πάνω από 3,5 εκατ. τεμάχια, με την μετοχή να κλείνει με κέρδη 0,8%, στα 10,17 ευρώ, στον ΟΤΕ, 1,3 εκατ. τεμάχια, που υποχώρησε στα 13,7 ευρώ, στο Jumbo, πάνω από 450 χιλιάδες τεμάχια, ενώ υποχώρησε στα 18,3 ευρώ. Κατά τα άλλα, μεγάλοι όγκοι συναλλαγών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεικτών έγιναν στα τραπεζικά χαρτιά, στην Alpha σχεδόν 7,5 εκατ. τεμάχια, στην ΕΤΕ σχεδόν 5,5 εκατ. τεμάχια, με απώλειες στα 3,08 ευρώ, σχεδόν 15 εκατ. τεμάχια στην Eurobank, στα 0,94 ευρώ και απώλειες 2,8%.

    Σύμφωνα άλλωστε με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνο Χατζηδάκη, ως προς την τάση της αγοράς, «έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων με την αρωγή του σχεδίου «Ηρακλής» το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο ως προς τις τελικές του διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».

    Όπως έχει τονιστεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς, τα οποία προσεγγίζουν το 45% και η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει.

    Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο ΧΑ και για την επόμενη χρονιά γεγονός που εξασφαλίζει αν μη τι άλλο την συνέχιση του ενδιαφέροντος».

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 52 έκλεισαν με πτώση και 46 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ