• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley και τι περιμένουν οι επενδυτές στις υπόλοιπες 24 συνεδριάσεις


    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών και για τις επόμενες 24 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της  χρονιάς.

    Σε ρεαλιστική βάση, σύμφωνα με τους χρηματιστές, θα δοκιμαστεί η ρευστότητα του συστήματος, τόσο από τις αυξήσεις κεφαλαίου που αναμένεται να τρέξουν, όπως της Lamda Development, καθώς το δικαίωμα στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να κοπεί εντός του Δεκεμβρίου.

    Επιπρόσθετα, διάχυτη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα ότι και η Ελλάκτωρ αναμένεται να κάνει χρήση των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, προβαίνοντας στην έκδοση ομολογιακού δανείου, προκειμένου να μεταθέσει χρονικά προς το μέλλον δανειακές υποχρεώσεις και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα.

    Σύμφωνα άλλωστε με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνο Χατζηδάκη, «έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων με την αρωγή του σχεδίου «Ηρακλής» το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο ως προς τις τελικές του διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».

    Όπως έχει τονιστεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς, τα οποία προσεγγίζουν το 45% και η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει.

    Στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα αν ο Γενικός Δείκτης καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, θα αποτελεί φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000.

    Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο ΧΑ και για την επόμενη χρονιά γεγονός που εξασφαλίζει αν μη τι άλλο την συνέχιση του ενδιαφέροντος».

    Ταυτόχρονα, εξίσου ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά είναι και η τρέχουσα εβδομάδα.

    Σήμερα Τρίτη, 26 Νοεμβρίου ο όμιλος της Quest, συμφερόντων προέδρου του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσα, θα ανακοινώσει μεγέθη ενώ την Τετάρτη 27/11 Motor Οil και ΟΠΑΠ θα ανακοινώσουν εννεάμηνο και προμέρισμα.

    Η Motor Oil ήδη έχει ενημερώσει για τν διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή με αποκοπή στις 9 Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο η Lamda Development σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου.

    Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την τάση.

    Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη συμμετέχουν οι ΟΠΑΠ Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo.



    ΣΧΟΛΙΑ