• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley-Goldman Sachs: Δεν θα κρατήσει για πολύ το ράλι μετοχών

    • Bloomberg

    Peter Oppenheimer, Goldman Sachs-Michael Wilson, Morgan Stanley


    Στο 36% βλέπει τις πιθανότητες μιας ύφεσης στις ΗΠΑ ο Michael Wilson της Morgan Stanley και ισχυρίζεται ότι με ύφεση ή χωρίς, οι μετοχές θα συνεχίσουν τη πτώση τους.  Για μίνι ράλι που δεν θα αποτρέψει τη περαιτέρω πτώση των μετοχών εκτιμάει και η Goldman Sachs, με τον Peter Oppenheimer να δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί από τις αγορές ο κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη, ενόψει των ανακοινώσεων της EKT για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ και τα αμερικάνικα futures εμφανίζουν άνοδο, με την αγορά να έχει «κλειδώσει» μια αύξηση του επιτοκίου από τη Fed στο 0,75%.

    Οι αναλυτές, όμως, των δύο τραπεζών δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι καθώς σημειώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες, ενώ οι πιθανότητες για μια επερχόμενη ύφεση αυξάνονται.

    Προσοχή στους επενδυτές

    «Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα, επειδή οι κεντρικές τράπεζες θα αυστηροποιήσουν την νομισματική τους πολιτική», σημείωσε ο Oppenheimer.

    Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο Wilson της Morgan Stanley, ο οποίος υπογραμμίζει ότι νέοι παράγοντες επιβραδύνουν την οικονομία όπως η αύξηση των αιτήσεων ανεργίας και η μείωση του ρυθμού των προσλήψεων.

    «Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, αλλά μη νομίζετε, η bear market θα συνεχιστεί ακόμα κι αν αποφύγουμε την ύφεση», αναφέρει ο Wilson.

    Συνεχίζοντας, ο Oppenheimer προειδοποίησε ότι ακόμη κι αν ο βασικός πληθωρισμός μειωθεί, οι τιμές δεν θα ακολουθήσουν γρήγορα το παράδειγμά του.

    Η JP Morgan διαφοροποιείται

    Κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν σε περαιτέρω πτώση, η JP Morgan διαφοροποιείται, βλέποντας μια πιο αισιόδοξη πορεία για τις μετοχές.

    Σε ένα σημείωμα αναλυτών, ο Mislav Matejka της επενδυτικής τράπεζας, ανέφερε ότι η αγορά τείνει να φτάνει σε ένα σημείο, όπου τα κακά δεδομένα θωρούνται καλά νέα.

    Μία άποψη, η οποία δεν βρίσκει σύμφωνα τη Morgan Stanley, η οποία κρίνει ότι η αγορά δεν έχει τιμολογήσει ακόμα τους κινδύνους που έπονται.

    Πάντως, και η Goldman Sachs αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για κάποιες μετοχές στο επόμενο διάστημα 12 μηνών.

    «Να έχετε στο μυαλό σας ότι πάντα οι bear markets θριαμβεύουν όταν είσαι σε ύφεση και τα δεδομένα είναι άσχημα και τα κέρδη κινούνται προς τα κάτω», ανέφερε αλλά συμπλήρωσε: «Όμως με το πρώτο δείγμα μιας ουσιαστικής ανάκαμψης, οι αγορές θα ανέβουν και το ράλι θα οδηγήσουν οι μετοχές τεχνολογίας».

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Ανοδική αντίδραση πάνω από τα 22.000 δολάρια – Κέρδη και για το Ether

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ