• ΑΓΟΡΕΣ

    Πωλητές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η Τράπεζα Πειραιώς εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της την επενδυτική κοινότητα καθώς κατέγραψε συνδυαστικά θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας της, δραστική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, υψηλή κεφαλαιακή θωράκιση και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση και αύξηση του προμηθειακού εισοδήματος με συνέχιση της περιστολής των λειτουργικών εξόδων.

    Είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει και πολιτική διανομής μερίσματος που εφόσον συμφωνήσει ο SSM θα ξεκινήσει  φέτος από το 10% των διανεμόμενων κερδών για να αυξηθεί τα επόμενα έτη, οπότε εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα συνεχίσει με ρυθμό αύξησης ως 4% κατά τη J.P. Morgan που αναβαθμίζει την τιμή στόχο στα 5,35 ευρώ.

    Δίνοντας περιθώριο ανόδου κατά 35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ψηλότερα από όλους τους οίκους που δημοσιοποιούν εκθέσεις για τη μετοχή.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά προϊδεάζεται για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία μεταβίβασης ποσοστού από το ΤΧΣ, το 27% ή κάτι λιγότερο στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με τη δημόσια εγγραφή να περιλαμβάνει βιβλίο επενδυτών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

    Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες η Intralot ολοκληρώνει τη διαδικασία άντλησης 130 εκ. ευρώ με την έκδοση ομολογιακού δανείου με την εταιρεία να επιδιώκει την ολική επαναφορά της σε πορεία προς την κερδοφορία με την καθοδήγηση του Σωκράτη Κόκκαλη που είναι ξανά ενεργός στα εταιρικά δρώμενα.

    Την ίδια ώρα, Eurobank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή των 60 συνολικά εταιρειών που συνοδεύουν το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη που κατά τη Goldman Sachs θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3% φέτος.

    Παράλληλα, οι μετοχές του Τιτάν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και των Epsilon Net και Intrakat ενσωματώνονται στους δείκτες FTSE Russell με την τιμή στόχο του Τιτάνα να αναβαθμίζεται στα 33,9 ευρώ από την Optima, ενώ σύντομα αναμένονται ανάλογες ανακοινώσεις για το ΔΑΑ που δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες όσων προέβλεπαν την ανοδική πορεία της μετοχής μετά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

    Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός υποχωρεί τον Ιανουάριο στο 3,1% με τα τρόφιμα ωστόσο να συνεχίζουν τη δική τους ανοδική πορεία και το δείκτη να τρέχει με 8,9%, ενώ τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα καταγράφουν τον Ιανουάριο επιδόσεις με υπέρβαση σε σχέση με το στόχο.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο Γ.Δ. κινείται με τη φόρα ενός ασταμάτητου τραίνου διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι απαιτείται εύλογος χρόνος για να χωνευθούν οι καταιγιστικές εξελίξεις πριν ξεκινήσει η κίνηση πάνω από τις 1.400 μονάδες.

    Η εναλλαγή σε ρόλο πρωταγωνιστή των κορυφαίων δεικτοβαρών τίτλων όπως της ΕΕΕ με τα θεαματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, του κατά την Ambrosia Capital «ξεχασμένου πρωταθλητή» ΟΤΕ,  της υπερκινητικής  Motor Oil που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, της Helleniq Energy που σύντομα είναι πιθανό να είναι και εταιρεία με ίδια κοιτάσματα αν τελεσφορήσουν οι γεωτρήσεις στην Ν.Δ. Κρήτη και άλλων τίτλων από κοινού με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, οδηγούν το Γ.Δ. στη καταγραφή διαδοχικών ιστορικά υψηλών επιδόσεων των τελευταίων 13 ετών!

    Μια κίνηση  συγχρονιζόμενη με τους δείκτες της Wall Street καθώς η αμερικανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της αλλά  και των ευρωπαϊκών αγορών παρά τις προβλέψεις της Κομισιόν που  βλέπει ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα καταγράψει μεγέθυνση μόλις 0,8%  στο τρέχον έτος εν μέσω των πολλαπλών αντιξοοτήτων που προκαλούνται από το ταραγμένο εξωτερικό περιβάλλον.

    Με τον Βόλφγκανγκ Μινχάου των FT να εκτιμά ότι «έρχεται λιτότητα στην Ευρώπη» λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακός μετασχηματισμός, δημογραφικό σοκ κ.α.).

    Ενόψει των παραπάνω, η αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με την αύξηση σε επίπεδο Γ.Δ.  να αγγίζει ήδη το 10%, αποτελεί ένα στοίχημα που απαιτεί τη συνέχιση θετικών στοιχείων, μακροοικονομικών και εταιρικών, για να διατηρείται!

    Με ταυτόχρονη ελεγχόμενη έκβαση των διαταρακτικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς είναι οι ροές από τους επενδυτές εξωτερικού εκείνες που κατά κύριο λόγο συντηρούν το θετικό momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο που για 4ο συνεχόμενο έτος κινείται ανοδικά!

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities για Jumbo: Λαμπρές οι προοπτικές των κερδών – Αύξηση στην τιμή στόχο στα €36

    Citi για Τιτάν: Έρχονται αναβαθμίσεις για τη μετοχή μετά τα ρεκόρ κερδοφορίας το 2023

    Τέρνα Ενεργειακή: Τι συμβαίνει με το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης και τη μετοχή της



    ΣΧΟΛΙΑ