• ΑΓΟΡΕΣ

    Πυρετός ρευστοποιήσεων στις αγορές, πάνω από 2% η πτώση στο Χ.Α., πάνω από 5% η πτώση σε Alpha και 4% στην ΕΤΕ

    Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

    Πηγή: Bloomberg


    Δεν ξεκίνησε καλά η εβδομάδα, όχι μόνο για την χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, αλλά και διεθνώς.

    Τα άσχημα μαντάτα ήρθαν από τις ασιατικές αγορές τα ξημερώματα, όταν και επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο Ολυμπιακό χωριό του Τόκιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Ιαπωνία, χώρα στην οποία παρουσιάζεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δέλτα.

    Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες παρουσιάζεται κάθετη πτώση 1,2%, στα μεγάλα χρηματιστήρια των Παρισίων, της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου.

    Μοιραία δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στο Χ.Α. που άνοιξε στις 857 μονάδες και υποχωρεί κατά 2,39% τώρα, στις 846 μονάδες, με τη στήριξη να εντοπίζεται στα επίπεδα των 840 μονάδων και την αγορά να διορθώνει σχεδόν 8% από τις 14 Ιουνίου που ήταν τα υψηλά των 927 μονάδων.

    Οι ανησυχίες για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, που στοιχίζει σε περιοριστικά μέτρα σε κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς μεσούσης της σεζόν, όπως η Μύκονος, αναγκάζει τους συναλλασσόμενους σε δεύτερες σκέψεις και αναβολή των όποιων αγορών τους για αργότερα.

    Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιολόγηση της Fitch έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς διατηρήθηκε η αξιολόγηση των δύο “Β”. Το μάρμαρο πληρώνουν οι τράπεζες.

    Πάνω από 5% η πτώση στην Άλφα, πάνω από 4% στην ΕΤΕ, πάνω από 4,5% στην Eurobank και 4,62% στην Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα πάνω από 1% η πτώση στην Aegean, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΕΧΑΕ, τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 και τον ΟΠΑΠ.

    Πάνω από 2% η πτώση στον ΟΤΕ.

    Από εκεί και πέρα πάνω από 3% η πτώση στην Άβαξ, λιγότερο 1,2% στην Ελλάκτωρ, που έχει μπροστά της την ΑΜΚ των 120 εκατ. Ευρώ, πάνω από 4% οι απώλειες στην Ιντρακόμ, 2% στην ΜΟΗ.

    Κάποιες από τις εταιρείες τηςμικρότερης κεφαλαιοποίησης πάντως, όπως το Κρι Κρι, το Πλαίσιο, Σαράντης, Προντέα που ολοκλήρωσε το ομολογιακό, Πρέμια μετά την αύξηση κεφαλαίου δίνουν σημαντικά κέρδη σε μία δύσκολη μέρα για τις αγορές και το Χ.Α.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Αύριο ανακοινώνει το ΧΑ το Δείκτη ESG-Ποιοι είναι οι στόχοι

    Χρηματιστήριο: Αυτές είναι οι μετοχές που έχουν ανοσία στην πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ