• ΑΓΟΡΕΣ

    Πειραιώς: Καυτό παρασκήνιο λίγα 24ωρα πριν ανοίξει το βιβλίο για το placement

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Ούτε συμβόλαιο εμπιστευτικότητας να είχαν υπογράψει τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τα τηλέφωνα κατεβασμένα και καμία επαφή με τον Τύπο, ο οποίος ήταν και είναι… στημένος αναμένοντας τις εξελίξεις, αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ποσοστό που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς.

    H διάθεση ποσοστού 27% κλείδωσε χθες με κυβερνητική απόφαση.  Το 27% θα πουληθεί χωρίς να υπάρχουν αιρέσεις (πχ 20%+7% η 22%+5%) καθώς το ενδιαφέρον είναι ούτως η αλλιώς τεράστιο.

    Τις επόμενες ώρες κατά τις πληροφορίες, συνεδριάζει το ΤΧΣ για να οριστικοποιήσει και την τιμή στην οποία θα γίνει το placement, την τελευταία ουσιαστικά εκκρεμότητα.

    Στο ενημερωτικό που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς θα υπάρχει δικαίωμα εγγραφής και για τους Έλληνες επενδυτές, (σ.σ. για το λόγο αυτό εκδίδεται), έχει μείνει κενή η τιμή διάθεσης.

    Στη συνέχεια, εφόσον κλειδώνουν τα πάντα από το ΤΧΣ, ο λόγος περνάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας, είτε θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, ή πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

    Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πηγές στους αναδόχους είναι ότι οι ξένοι (ανάδοχοι) δεν θέλουν να υπάρξει μεσολαβούσα συνεδρίαση, ενώ έχουν καθοριστεί τιμή και ποσοστό διάθεσης των μετοχών.

    Το ιδανικό θα ήταν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, το βιβλίο να ανοίξει στις 10 το πρωί της Δευτέρας, 4 Μαρτίου.

    Μάλιστα οι χρηματιστές θεωρούν ότι η όλη διαδικασία έχει τελειώσει πριν καν… ξεκινήσει, καθώς το ενδιαφέρον, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας είναι σφοδρό.

    Χαρακτηριστικά, η Beta Χρηματιστηριακή έγραφε στο εβδομαδιαίο  report της ότι, «το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης», όπως γράφει χαρακτηριστικά η χρηματιστηριακή,  θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών».

    Ακόμα και με το χθεσινό κλείσιμο, το οποίο έφερε την μετοχή στα 3,98 ευρώ, η άποψη που υπάρχει στην αγορά και ειδικά στους κόλπους των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίου, είναι ότι το placement θα μπορούσε να γίνει μεταξύ 3,65 – 3,75 ευρώ με μεγαλύτερες πιθανότητες μεταξύ των 3,70 – 3,75 ευρώ.

    Αν στα επίπεδα αυτά διατεθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ, τότε το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει περί το 1,27 δισ. ευρώ.  

    Η μετοχή της Πειραιώς κινείται στα όρια των 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

    Χρηματιστηριακές πηγές δεν αποκλείουν υπερκάλυψη 7 – 8 φορές, συγκεντρώνοντας συνολικά άνω των 10 δισ. ευρώ προσφορές.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα εποχή, τα «χρυσά» κέρδη 253,9% για τη μετοχή, το ΤΧΣ, ο Πόλσον και η ώρα του placement

    Τράπεζα Πειραιώς: Πρόβλεψη για σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

    Πειραιώς: Θρίλερ 48 ωρών για το placement – Κρίσιμη η γνώμη του Κωστή Χατζηδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ