• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες μετοχές προτείνουν οι αναλυτές την τρέχουσα συγκυρία στο Χ.Α

    Σταμάτης Δραζιώτης (Eurobank Equities) - Νίκος Αθανασούλιας - (Eurobank Equities) - Αλέξανδρος Δημητρίου (Jefferies)

    Σταμάτης Δραζιώτης (Eurobank Equities) – Νίκος Αθανασούλιας – (Eurobank Equities) – Αλέξανδρος Δημητρίου (Jefferies)


    Η πτώση της αγοράς από τις 1.440 μονάδες στις 1.380 μονάδες έχει επιφέρει μικρές αλλαγές στις προτάσεις των αναλυτών στο ΧΑ.

    Οι εγχώριες χρηματιστηριακές και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δώσει νέες συστάσεις και τιμές στόχους για την Optima Bank, την Τιτάν, τον ΟΠΑΠ, τη Cenergy Holdings και τη Eurobank.

    NBG Securities εξηγεί για την Optima Bank ότι το discount της μετοχής είναι αδικαιολόγητο και θέτει την τιμή στόχο στα €10,40 και τη σύσταση σε υπεραπόδοση (outperform). Η Optima Bank είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα, η οποία προκαλεί τις άλλες συστημικές τράπεζες. «Η μετοχή της Optima Bank διαπραγματεύεται με δείκτη P/E για το 2026 στις 4,3 και με δείκτη P/TBV 0,8 φορές, δηλαδή με discount 36% και 9% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες, αντίστοιχα.

    Ταυτόχρονα, η τράπεζα έχει για το 2026 δείκτη αποδοτικότητας RoTE 19,1% έναντι 12,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πιστεύουμε ότι αυτό το discount είναι αδικαιολόγητο, δεδομένου του υψηλότερου RoTE της τράπεζας, τόσο το 2023 όσο και στο μέλλον, σε συνδυασμό με του υγιή ισολογισμό της και τις ευκαιρίες ανάπτυξης», εξηγεί ο αναλυτής της NBG.

    H Eurobank Equities για τον ΟΠΑΠ, παρότι «βλέπει» πιο μετρημένη ανάπτυξη για το μέλλον, εντούτοις εξακολουθεί να ποντάρει σε υψηλές επιστροφές στους μετόχους. Η Eurobank Equities και ο επικεφαλής ανάλυσης Σταμάτης Δραζιώτης παραμένουν με σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 17,90 ευρώ. «Η τιμή στόχος μας υποδηλώνει έναν δείκτη EV/EBITDA της τάξης των 9 φορών για φέτος 2024, ένα μέτριο premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου του ΟΠΑΠ που δικαιολογείται από το καλύτερο προφίλ παραγωγής μετρητών.

    Συνεχίζουμε να βρίσκουμε την υπόθεση του ΟΠΑΠ ελκυστική, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης με θεμελιώδη στοιχεία της επενδυτικής βαθμίδας που προσφέρουν διψήφια απόδοση και δυνατότητα ανατίμησης της τιμής από την επαναξιολόγηση και τις επιλογές της ανανέωσης των αδειών», εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης της χρηματιστηριακής. To περιθώριο ανόδου για τη μετοχή είναι περίπου 10%, αλλά μαζί με τη μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 22%.

    Η Eurobank Equities για Τιτάν εξακολουθεί να προτείνει αγορά και αυξάνει την τιμή στόχο στα €31,00 από €25,30.

    Η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας επισημαίνουν ότι μετά την επιβεβαίωση της αύξησης της κερδοφορίας, το ερώτημα είναι σε τι οικονομικές επιδόσεις στοχεύει ο Όμιλος Τιτάν από εδώ και πέρα.

    «Με τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 στα 3,4 ευρώ, η Τιτάν ουσιαστικά ξεπέρασε τον στόχο του 2026 τρία χρόνια νωρίτερα, καθιστώντας το επιχειρηματικό σχέδιο παρωχημένο. Για το μέλλον, η διοίκηση επανέλαβε τις θετικές προοπτικές, αλλά απέφυγε να επικαιροποιήσει το guidance, κάτι που πιστεύουμε ότι αντανακλά περισσότερο τον συντηρητισμό της διοίκησης, παρά την άμβλυνση των θεμελιωδών μεγεθών.

    Λαμβάνοντας υπόψη το εύρωστο σκηνικό ζήτησης και την ισχυρή τιμολόγηση, αναμένουμε 5% μέση ετήσια αύξηση (CAGR) στα EBITDA έως το 2026, τοποθετώντας την Τιτάν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ομοειδών στον κλάδο της.

    Φιλτράροντας τις υψηλότερες εκτιμήσεις μας, αυξάνουμε την τιμή στόχο μας στα 31 ευρώ (βάσει μιας μικτής αποτίμησης με χρήση DCF και πολλαπλασιαστών) επαναλαμβάνοντας τη σύσταση αγοράς, αλλά αφαιρώντας τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές μας μετά το ράλι 31% τους τελευταίους 4 μήνες.

    Πρακτικά, αναμένουμε ότι η μετοχή θα κινηθεί παράλληλα με τα θεμελιώδη μεγέθη ενόψει του επόμενου καταλύτη, δηλαδή της επικαιροποίησης των κατευθυντήριων γραμμών, την οποία αναμένουμε στο β’ εξάμηνο φέτος.

    Η τιμή στόχος μας τοποθετεί τη μετοχή στις 4,9 φορές τον δείκτη fwd EV/EBITDA, 7,5% χαμηλότερα από τη διάμεση αποτίμηση του ομίλου, γεγονός που ουσιαστικά υποδεικνύει μια θετική στροφή κινδύνου-απόδοσης, ειδικά δεδομένου του υψηλότερου αναπτυξιακού προφίλ του Τιτάνα», υπογραμμίζει ο Αθανασούλιας.

    Γιώργος Τανισκίδης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Γιαν Κάρας, Αλέξης Αλεξίου, Φωκίων Καραβίας
    Γιώργος Τανισκίδης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Γιαν Κάρας, Αλέξης Αλεξίου, Φωκίων Καραβίας

    Η αμερικανική τράπεζα Jefferies αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,60 ευρώ. Η Jefferies και ο Αλέξανδρος Δημητρίου επισημαίνουν ότι η Eurobank είναι η πιο διαφοροποιημένη περιφερειακά από τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει το 50% των βασικών λειτουργικών κερδών της να παράγεται εκτός Ελλάδας μέχρι το 2026.

    «Η συντηρητική καθοδήγηση για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και οι περαιτέρω δυνητικές συνέργειες εσόδων σημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη άνοδος στο μέλλον από τη συμφωνία, κατά την άποψή μας. Με ένα από τα υψηλότερα ROTE το 2026 και περαιτέρω προοπτικές ανόδου επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή μας για αγορά και αυξάνουμε την τιμή στόχο μας σε 2,60 ευρώ», εξηγεί ο Δημητρίου.

    Στο βασικό σενάριο της Jefferies με την τιμή στόχο στα 2,60 ευρώ, το περιθώριο ανόδου είναι 46%, ενώ στο θετικό σενάριο, η τιμή στόχος αυξάνεται σε 3,80 ευρώ και το περιθώριο ‘εκτοξεύεται’ σε 114%. Αντίθετα, στο αρνητικό σενάριο της Jefferies, η τιμή στόχος μειώνεται μόλις σε 1,45 ευρώ και το περιθώριο πτώσης είναι 18%.

    Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή για την Cenergy Holdings δίνει νέα υψηλότερη τιμή στόχο στα 11 ευρώ από 8 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης.

    Η Φανή Τζιουκαλιά και η Euroxx Χρηματιστηριακή ανανεώνουν τις εκτιμήσεις τους για την Cenergy Holdings και αναθεωρούν ανοδικά τον στόχο τιμής στα 11,0 ευρώ ανά μετοχή από 8 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως, με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight).

    «Αναμένουμε μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης (CAGR) για κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2023-2026 πάνω από 30% με απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) που θα υπερβαίνει το 20% έως το 2026. Πιστεύουμε ότι οι σημερινοί πολλαπλασιαστές αποτίμησης της μετοχής (EV/EBITDA 7,3 φορές για φέτος, περίπου 25% έκπτωση σε σχέση με τους ομότιμους) είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, με ένα ασφαλές ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ», καταλήγει η Τζιουκαλιά.

    Διαβάστε επίσης

    Euroxx για Cenergy: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος στα €11 από €8 με σύσταση υπεραπόδοσης

    Jefferies: Αυξάνει την τιμή στόχο για Eurobank στα €2,60

    Eurobank Equities για Τιτάν: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση στην τιμή στόχο στα €31,00 από €25,30



    ΣΧΟΛΙΑ