• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες είναι οι οκτώ ελληνικές μετοχές που καταγράφουν κέρδη μέσα στη θύελλα της χρηματιστηριακής πτώσης


    Μόνο οκτώ. Οκτώ από τις 149. Αυτές είναι όλες κι όλες οι μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, οι οποίες έχουν κατορθώσει να καταγράφουν κέρδη,  εν μέσω της θυελλώδους πτώσης , που σαρώνει την ελληνική αγορά.  Μια αγορά, η οποία μετράει απώλειες 45,9% από τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει «βουτήξει» από τις 948,64 στις 513,07 μονάδες. Με συνέπεια να έχουν γίνει «στάχτη» 26,8 δις ευρώ, με όρους απομείωσης της χρηματιστηριακής αξίας των επιχειρήσεων.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 124 μετοχές της Κύριας Αγοράς, εκείνες που πάνε κόντρα στη χειμαρρώδη πτώση είναι τρεις. Άλλες πέντε, προέρχονται από την υψηλού οικονομικού κινδύνου κατηγορία της Επιτήρησης, όπου βρίσκονται εν συνόλω 25 εταιρείες.

    Τι είδους όμως «αντισώματα» έχουν αναπτύξει οι συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες αντιστέκονται στην καταιγίδα των πωλήσεων, υπό το κράτος του πανικού που σκορπά η εφιαλτική εξάπλωση του φονικού κορονοϊού;

    Τρία είναι κατά βάση τα «μυστικά»: Το πρώτο αφορά τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης που έχουν τα ποσοστά των βασικών μετοχών, το δεύτερο είναι η κατά κανόνα μικρή τους κεφαλαιοποίηση και το τρίτο έχει να κάνει με την εξαιρετικά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Στοιχεία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάνουν τα κέρδη των μετοχών να μοιάζουν με μαγική εικόνα…

    Σε κάθε περίπτωση και με φόντο την κύρια αγορά του χρηματιστηρίου, το «χαρτί» της Prodea (πρώην Πανγαία) είναι εκείνο με τα μεγαλύτερα κέρδη (10,07%) από την Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Στις 24 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου η μετοχή ήταν στα 6,95  ευρώ και χθες έκλεισε στα 7,65 ευρώ. Μετά από την πρόσφατη δημόσια πρόταση από την Invel το ποσοστό συμμετοχής της στην Prodea έφτασε στο 98,15%. Το τελευταίο διάστημα οι συναλλαγές στο «χαρτί», που δεν κάνει καθημερινά πράξεις, είναι απειροελάχιστες. Παρά ταύτα, με την άνοδο της μετοχής η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 178,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται τώρα στα 1,95 δισ. ευρώ… Σε απόσταση αναπνοής από τον ΟΠΑΠ, που είναι τρίτος στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων, και αφήνοντας πίσω της τα …ΕΛΠΕ, τη Jumbo και τη Motor Oil.

    Κέρδη 5,11% από τα υψηλά της αγοράς ο κοινός τίτλος της Ίντεργουντ ( πρώην Ξυλεμπορία ) στην οποία το 70 % ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους. Η μετοχή έχει κινηθεί από το 0,176 στο 0,185 ευρώ, αλλά τον τελευταίο μήνα έχει κάνει πράξη μόνο μία φορά ( την περασμένη Παρασκευή) κι αυτή με τζίρο 170 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι τώρα στα 6,47 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 314,8 χιλιάδες ευρώ.

    Για τις Αττικές Εκδόσεις τα κέρδη για τη μετοχή είναι 0,49%, αλλά πρόκειται για ένα παροπλισμένο «χαρτί» που κάνει πράξεις μια στο τόσο, ενώ οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 78,5% της εταιρείας. Η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 6,3 εκατ. ευρώ.

    Από το «μέτωπο» των εταιρειών που βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης η ΚΡΕΚΑ είναι εκείνη που έχει κάνει τον μεγαλύτερο άθλο καθώς ενισχύεται κατά 222,41%. Η τιμή της μετοχής από το 0,058 ευρώ έχει φτάσει τώρα στο 0,187 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται πια στα 1,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένη κατά 919,1 χιλ. ευρώ. Η ελεγχόμενη από την οικογένεια Κιουτσούκουστα εταιρεία πραγματοποιεί μεν πολύ περιορισμένες συναλλαγές αλλά φαίνεται ότι οι αγοραστές είναι εκείνοι που εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι.

    Δεύτερη μετοχή στην κατάταξη των κερδών, από την κατηγορία την επιτήρησης είναι η ΒΙΟΤΕΡ η οποία και ενισχύεται κατά 33,3% από τα υψηλά τις αγοράς. Ακολουθεί η Βαρβαρέσος, ελεγχόμενη κατά 95% από την ομώνυμη οικογένεια, της οποίας τα κέρδη από τα υψηλά της αγοράς φτάνουν στο 13,07%. Έπεται η Lavipharm του Αθανάσιου Λαβίδα, η οποία καταγράφει άνοδο 7,7% με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον στα 14,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος κλείνει με την εταιρεία Ευρωσύμβουλοι, η μετοχή της οποίας έχει κερδίσει 1,48% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται τώρα στα 3 εκατ. ευρώ.  Με εξαίρεση τη Lavipharm η τέσσερις αυτές μετοχές έχουν εξαιρετικά περιορισμένο συναλλακτικό τζίρο ο οποίος στην περίπτωση της Βαρβαρέσος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

    Όπως και να ‘χει, οι οκτώ κερδοφόρες μετοχές αποτελούν την εξαίρεση του πτωτικού κανόνα καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 5,4% του συνόλου των εισηγμένων επιχειρήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ