• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Γιατί έβαλε ξανά πλώρη προς τα 40 δολάρια/βαρέλι

    • Bloomberg


    Στο χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδό της από τον Ιούνιο υποχώρησε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς η ζήτηση δεν φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ η βουτιά των μετοχών διεθνώς επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στην αγορά.

    Η προθεσμιακή τιμή του «μαύρου χρυσού» στο Λονδίνο υποχωρούσε προς τα 40 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από πτώση 1,5% τη Δευτέρα. Μόνο τέσσερα από τα 10 ασιατικά διυλιστήρια που ρωτήθηκαν από το Bloomberg δήλωσαν ότι θα προσπαθούσαν να αγοράσουν περισσότερο αργό Σαουδικής Αραβίας μετά τη μείωση των τιμών για τον Οκτώβριο, καθώς η κατανάλωση παρέμενε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η εταιρεία Abu Dhabi National Oil Co. μείωσε και αυτή τις τιμές την Τρίτη, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική σε μια περιοχή, αυτή της Ασίας, η οποία και καταναλώνει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο.

    Η στασιμότητα της ζήτησης στην Ασία, το τέλος της θερινής περιόδου της μεγάλης ζήτησης στις ΗΠΑ και η αύξηση της προσφοράς από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ προδιαγράφουν μια ζοφερή εικόνα για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, τα τριμηνιαία δεδομένα για το Brent δείχνουν το πετρέλαιο να πλησιάζει στο μεγαλύτερο contango -φαινόμενο στο οποίο οι τιμές για άμεση παράδοση είναι φθηνότερες από τις τιμές για παράδοση σε μεταγενέστερο διάστημα- από τα τέλη Μαΐου, ένδειξη ότι επιστρέφει η ανησυχία για τυχόν υπερπροσφορά στην αγορά. Τα χρηματιστήρια ήταν επίσης πιο αδύναμα την Τρίτη, προσθέτοντας στις απώλειες του αργού.

    «Η σημερινή κίνηση των τιμών του πετρελαίου είναι σαφές σημάδι ότι η αγορά ανησυχεί σοβαρά για το μέλλον της ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Paola Rodriguez-Masiu, αναλύτρια της Rystad Energy.

    Τιμές

    Πέραν της ανησυχίας που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, υπάρχει και το θέμα της αντιπαράθεσης των Αμερικανών με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Μια αντιπαράθεση που έχει αναζωπυρωθεί, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι σκοπεύει να περιορίσει την οικονομική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, απειλώντας μάλιστα να «τιμωρήσει» τις αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και να απαγορεύσει σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να διεκδικήσουν ομοσπονδιακές συμβάσεις.

    Η διεύρυνση του contango τόσο στο Brent όσο και στο αμερικανικό αργό (WTI), σε συνδυασμό με μια πτώση των ναύλων στα δεξαμενόπλοια, μπορεί επίσης να αρχίσει να ενθαρρύνει την πλωτή αποθήκευση. Η αποθήκευση αργού πετρελαίου στη θάλασσα έχει ξαναγίνει επικερδής για τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από shipbrokers και διάφορες συναλλαγές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ