• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Eκτινάσσονται οι τιμές μετά τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

    • Μαρία Βε
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Eκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή μετά τη σύγκρουση που έλαβε χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις ελπίδες για ισχυρή ζήτηση κατά την εορταστική περίοδο σε συνδυασμό με την οικονομική τόνωση της Κίνας, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού.

    Το Brent σημείωσε άνοδο 1,28 δολ., ή 1,7%, φτάνοντας στα 78,32 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 72,69 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,04 δολ. ή 1,5%.

    Την ίδια στιγμή, στην Κίνα, οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα μέτρα τόνωσης αυξήθηκαν μετά τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για τρίτο μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Κυριακή.

    Τα τυχόν νέα μέτρα, θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ζήτηση πετρελαίου και συνεπώς να αυξήσουν τις τιμές.

    Από έρευνα του Reuters έχει εκτιμηθεί ότι το Brent θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο του 2023 των 82,17 δολαρίων, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν πρόκειται να αφήσουν τις τιμές ανεπηρέαστες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

    Οι συνέπειες των γεωπολιτικών εντάσεων

    Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά ελικόπτερα απέκρουσαν επίθεση την Κυριακή από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τρία πλοία των Χούθι και σκοτώνοντας 10 μαχητές, τροφοδοτώντας τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας να οδηγήσει σε μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

    «Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να επηρεαστεί από την κλιμάκωση… στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο και την περίοδο αιχμής της ζήτησης, κατά τη διάρκεια του Εαρινού Φεστιβάλ της Κίνας», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη.

    Ο Λι, ο οποίος αναφερόταν στις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους που αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ότι η προβλεπόμενη ζήτηση κατά την περίοδο των διακοπών στην Κίνα, αυξάνει επίσης τις προσδοκίες για ανάκαμψη των τιμών αυτόν τον μήνα.

    Την ίδια στιγμή, μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές διόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου, όπως την Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά του Ορμούζ, ανάμεσα σε Ομάν και Περσικό Κόλπο.

    Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Ευρώπη, πλέουν γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    HSBC: Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3 δισ. δολ. – Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία κέρδη

    Τα συνδικάτα της Δανίας εξασφάλισαν αμοιβές για ναυτικούς των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ