• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis για Κρι Κρι: Αδύναμο το πρώτο τρίμηνο, προβλέπει βελτίωση όμως στη συνέχεια του έτους

    Π. Τσιναβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κρι Κρι

    Π. Τσιναβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κρι Κρι


    «Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν στα 0,45 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, με μικρότερο μικτό περιθώριο κέρδους εν μέσω αύξησης του κόστους εισροών», εξηγεί η Pantelakis Securities.

    Στα βασικά σημεία που εστιάζει η έκθεση για την Κρι Κρι, για τη μετοχή της οποίας δεν τίθεται τιμή-στόχος, είναι η επιστροφή σε καθαρή θέση χρέους 5,3 εκατ. ευρώ από 1,0 εκατ. καθαρά μετρητά στο τέλος του 2021 και τα 6,1 εκατ. αρνητικές καθαρές ταμειακές ροές.

    «Τα χειρότερα πέρασαν, καθώς οι πωλήσεις παγωτού ανακάμπτουν και η τιμολόγηση θα παράσχει ισχυρή στήριξη του μικτού περιθωρίου κέρδους το δεύτερο τρίμηνο. Αντιμέτωπη με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, η Κρι Κρι ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα για το πρώτο τριμήνο, καθώς τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 84% σε ετήσια βάση στα €0,45 εκατ. από €2,8 εκατ. πριν από ένα χρόνο», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Αυτή η τεράστια πτώση των κερδών αντανακλά μια οδυνηρή διολίσθηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, που μειώθηκε κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση σε 20,4% και συνδέεται με την αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στις τιμές των βασικών προϊόντων που σχετίζονται με το γάλα και, σε μικρότερο βαθμό, με τις αρνητικές επιπτώσεις στο μείγμα λόγω της μικρότερης συμβολής των πωλήσεων παγωτού.

    Επιπλέον, η Κρι Κρι επέστρεψε σε καθαρό χρέος ύψους 5,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 0,6 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου από καθαρή ταμειακή θέση ύψους 1 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021. Οι αρνητικές ταμειακές ροές στα 6,1 εκατ. ευρώ σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, αυξημένες κατά 33% σε ετήσια βάση σε €23,8 εκατ. λόγω της έντονης εποχικότητας του παγωτού στην Ελλάδα.

    Ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται 9% κάτω από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου πέρυσι οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, πιστεύει η χρηματιστηριακή. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα €30,7 εκατ. αντικατοπτρίζοντας τις αναπροσαρμογές των τιμών ενώ οι πωλήσεις γιαουρτιού στην Ελλάδα αυξήθηκαν οριακά κατά 1% σε ετήσια βάση στα 12,2 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό κατόρθωμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση από πλευράς όγκου και 8% από πλευράς αξίας, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική κέρδη μεριδίου για την Κρι Κρι.

    Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο

    Η Pantelakis Securities αναμένει ότι οι πωλήσεις του ομίλου το δεύτερο τρίμηνο θα αυξηθούν κατά 12% σε ετήσια βάση στα 46,5 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να μειώνονται κατά 22% στα 7,9 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. πριν από ένα χρόνο, με επιδείνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες (στο 29,7%).

    Αυτή η διαδοχική βελτίωση του μικτού περιθωρίου αποδίδεται (πρώτα και κύρια) στον δεύτερο γύρο αναπροσαρμογής των τιμών (δηλαδή 6% στις αρχές Μαΐου) στο γιαούρτι, αλλά και στις καλύτερες επιδράσεις στο μείγμα προϊόντων λόγω των πωλήσεων παγωτού που ανέκαμψαν έντονα κατά τη διάρκεια της σημαντικής ανοιξιάτικης περιόδου.

    Στην πραγματικότητα, όμως η ουσιαστική ομαλοποίηση στο μέτωπο του κόστους εισροών δεν είναι ορατή – τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα και συνολικά η χρηματισιριακή προβλέπει καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου 22% χαμηλότερα σε ετήσια βάση στα 5,7 εκατ. ευρώ, οδηγώντας το σύνολο του πρώτου εξαμήνου στα 6,1 εκατ. ευρώ (-39%), έναντι €7,2 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα, αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Δρομολογεί νέες απολύσεις εν αναμονή ζημιών

    Παπαστράτος, ΙΟΝ και LAMPSA Hotels οι 3 κορυφαίοι ελκυστικοί εργοδότες για το 2022

    Έπεσαν οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό – Γ. Περιστέρης: Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που βάζουν πλάτη όταν προκύπτουν δυσκολίες



    ΣΧΟΛΙΑ