• ΑΓΟΡΕΣ

    Πανικός στη Wall Street: Δεύτερη συνεχόμενη βουτιά 500 μονάδων για Dow Jones

    Wall Street


    Με μια νέα ισχυρή πτώση άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street, καθώς η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης επεκτείνεται. Μάλιστα ο Dow Jones για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την Παρασκευή έκλεισε με απώλειες 500 μονάδων, υποχωρώντας κάτω από τις 23.600 μονάδες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 23.592,98 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον περασμένο Απρίλιο, με απώλειες 507,53 μονάδων ή -2,11%. Και οι 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν στο «κόκκινο» με τη μικρότερη  πτώση να καταγράφει η Travelers, κλείνοντας με απώλειες 0,54%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες πτώσεις της ημέρας κατέγραψαν οι Nike (-3,61%), P&G (-4,04%) και American Express (-4,24%).

    Ο Dow Jones υποχωρεί πλέον πάνω από 10% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον περασμένο Οκτώβριο.

    Την ίδια ώρα ο S&P 500 έκλεινε στις 2.545,94 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά 2,08%, κάτω από τα χαμηλά Φεβρουαρίου, με τον κλάδο της υγείας να δέχεται ισχυρές πιέσεις μετά την απόφαση Ομοσπονδιακού δικαστηρίου το οποίο έκρινε πως το Obamacare είναι αντισυνταγματικό.

    Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του FactSet, 264  μετοχές του S&P 500 (53% του δείκτη) βρίσκονται πλέον σε κατάσταση bear market, έχοντας δηλαδή χάσει πάνω από το 20% της αξίας τους σε σχέση με τα υψηλά τους μέσα στο έτος, με τις κυριότερες κατηγορίες που έχουν πληγεί να είναι αυτές της ενέργειας, των υλικών και των χρηματοοικονομικών. Μάλιστα το ποσοστό των μετοχών του δείκτη που βρίσκεται 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά τους εντός της χρονιάς φτάνει στο 77%. Τα ποσοστά αυξάνονται όταν εξετάζονται οι δείκτες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης ενώ στο συνολικό S&P Composite 1500 Index, το 65% των μετοχών βρίσκεται σε κατάσταση bear market.

    Ο Nasdaq έκλεισε στις 6.753,73 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 156,93 μονάδων ή 2,27%

    Πλέον οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Fed η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη, αλλά και να δώσει νέα στοιχεία για την πολιτική της την επόμενη χρονιά. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως ασκεί πιέσεις προκειμένου η Fed να μην αυξήσει ξανά τα επιτόκια.



    ΣΧΟΛΙΑ