• ΑΓΟΡΕΣ

    Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη


    Με οριακές απώλειες κινούνται οι ευρωαγορές, ύστερα από μια μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις σημαντικές συναντήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Την Τρίτη ο Πρόεδρος Xi Jinping θα πραγματοποιήσει ομιλία στα πλαίσια της 40ης επετείου της έναρξης μεταρρυθμίσεων της χώρας, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, θα λάβει χώρα η κεντρική οικονομική διάσκεψη εργασίας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι βασικοί στόχοι ανάπτυξης και πολιτικής για το 2019.

    Την Τετάρτη η Fed αναμένεται να ανακοινώσει  αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ η προσοχή όλων θα στραφεί στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρός της Jerome Powell, αναφορικά με τις περαιτέρω αυξήσεις για το επόμενο έτος καθώς και στα σχόλιά του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά την πρόσφατη διακοπή του μακροβιότερου bull market στο οποίο βρισκόταν το αμερικανικό χρηματιστήριο, η Fed αναμένεται να μειώσει τον αριθμό αυξήσεων που θα πραγματοποιήσει το 2019, γεγονός που από τη μία ενδέχεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά από την άλλη μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ακόμη σημάδι οικονομικής επιβράδυνσης.

    Μέσα στο κλίμα της ανησυχίας και του φόβου για μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία, οι δείκτες στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά, με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, ύστερα και από την ανακοίνωση ότι η εταιρία ASOS μείωσε τις προβλέψεις της για τις ετήσιες πωλήσεις της για το 2018-2019 στο 15% από το 20-25%, και το περιθώριο κέρδους της στο 2% από 4%. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40, χάνει 0,21%, ενώ οι ΜΙΒ στο Μιλάνο και ο DAX, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι.

    Η Βρετανική Λίρα παραμένει κοντά στα χαμηλά 20 μηνών που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχίας για ένα χαοτικό Brexit. Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σχεδόν 100 ημέρες για την τελική αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



    ΣΧΟΛΙΑ