• ΑΓΟΡΕΣ

    Optima Bank για HELLENiQ ENERGY: 1 δισ. ευρώ EBITDA ετησίως η νέα κανονικότητα – Αύξηση τιμής στόχου στα €10,70

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Η Οptima Bank εκτιμά ότι η νέα κανονικότητα για την HELLENiQ ENERGY θα είναι το 1 δισ. ευρώ EBITDA ετησίως, με γνώμονα το ισχυρό περιβάλλον διύλισης και τις προσθήκες ΑΠΕ. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής στόχου στα €10,70 από €9,20 και το περιθώριο ανόδου σε 30%, με τη σύσταση αγοράς (buy) να διατηρείται.

    «Μετά από ένα υψηλό ρεκόρ το 2022 για τον τομέα της διύλισης σε όρους όσον αφορά τα περιθώρια και την κερδοφορία, η αγορά ανέμενε ότι η κερδοφορία το 2023 θα ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, το επίμονο ισχυρό περιβάλλον διύλισης, που υποστηρίζεται από τη στενή δυναμικότητα και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό, άνοιξε το δρόμο για ένα ακόμη ευνοϊκό έτος το 2023 για τα διυλιστήρια. Εξετάζοντας το 2024, το περιβάλλον διύλισης αποκτά και πάλι δυναμική, με τα περιθώρια αναφοράς να βρίσκονται πολύ πάνω από τα επίπεδα του μέσου κύκλου τους, καθώς η συντήρηση των διυλιστηρίων και οι διαταραχές της Ερυθράς Θάλασσας περιορίζουν τις προμήθειες», επισημαίνει ο Νέστορας Κάτσιος, επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank Research.

    H Optima Bank αναθεωρεί ανοδικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για τα EBITDA του Ομίλου κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. σε 1,23 δισ. ευρώ και 1.041 εκατ. ευρώ το 2023-2024, αντίστοιχα. Τα “προσαρμοσμένα” καθαρά κέρδη του ομίλου εκτιμώνται τώρα σε €629 εκατ. ευρώ για το 2023 (αναβάθμιση κατά 5% παρά τις αυξημένες αποσβέσεις) και στα 480 εκατ. ευρώ το 2023-2024.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας ολοκληρώσει το turnaround στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη το 2022, ο όμιλος είναι, κατά την άποψή μας, σε καλή θέση να επωφεληθεί από τους θετικούς ανέμους της σφιχτής δυναμικής προσφοράς/ζήτησης και φέτος. Επιπρόσθετα, ο όμιλος κλιμακώνει τα έργα ΑΠΕ για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για 2GW έως το 2025, με 680MW επί του παρόντος σε λειτουργία, κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή και επίσης επιπλέον 400MW βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Τέλος, η πρόσφατη αύξηση τoυ free float κατά 10% και κατά συνέπεια η αυξημένη βαρύτητα σε διάφορους δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στη μετοχή. Υποθέτουμε τελικό μέρισμα για το 2023 σε €0,30 ευρώ ανά μετοχή, επιπλέον του προμερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή που καταβλήθηκε πρόσφατα. Αναφορικά με τις ταμειακές, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες φορολογικές πληρωμές ύψους 753 εκατ. ευρώ, αποδέσμευση κεφαλαίου κίνησης ύψους 485 εκατ. ευρώ και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 286 εκατ. ευρώ το 2023, οι οποίες θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ, καταλήγουμε σε ταμειακές ροές ύψους 675 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος του ομίλου να διαμορφώνεται σε 1,69 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 200 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων leasing), αυξημένο κατά 200 εκατ. ευρώ τριμηνιαίως και μειωμένο κατά 457 εκατ. ευρώ ετησίως», καταλήγει ο Κάτσιος της Optima Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα σε στάση αναμονής

    ΔΕΗ : 3+1 οίκοι ποντάρουν στη μετοχή της ΔΕΗ

    ΟΤΕ: Γιατί τα αποτελέσματα και το guidance δεν «έπεισαν» την αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ