• Μετοχές

    ΔΕΗ: 3+1 οίκοι ποντάρουν στη μετοχή της ΔΕΗ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ


    Οι αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη μετοχή της ΔΕΗ και οι τιμές στόχοι που προτείνουν είναι σημαντικά υψηλότεροι από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Ο τίτλος της ΔΕΗ εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες τον τελευταίο μήνα μετά την έκθεση της Κομισιόν της τάξεως του 5%, αλλά από τις αρχές του χρόνου εξακολουθεί να διατηρεί υψηλό θετικό πρόσημο της τάξεως του 5%, επίσης.

    Η τελευταία σημαντική αναβάθμιση είναι από την τσεχική εταιρεία Wood & Company, με τους αναλυτές Bram Buring και Iuliana Ciopraga να εκτιμούν ότι οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για το 2026 για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ μειοψηφιών ύψους 0,7-0,8 δισ. ευρώ είναι αξιόπιστες και αντανακλούν τις προβλέψεις τους.

    «Σε αυτή τη βάση, διατηρούμε την αξιολόγηση buy για τη μετοχή της ΔΕΗ, με επικαιροποιημένη τιμή-στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 17,4 ευρώ ανά μετοχή και 46% περιθώριο ανόδου. Τα κέρδη, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υποστηριχθούν από πολλαπλούς παράγοντες, όπως: 1) την ανάκαμψη των εσόδων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, 2) την αποτελεσματική διαχείριση του εγχώριου ολοκληρωμένου περιθωρίου κέρδους της, με επίκεντρο την διατήρηση ισχυρών περιθωρίων λιανικής, σε ένα περιβάλλον μειωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τη διατήρηση των πελατών σε τμήματα υψηλής προτεραιότητας και 3) τη σταδιακή κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής, με την υψηλή βάση σταθερού κόστους και τα χαμηλά ή αρνητικά περιθώρια κέρδους», επισημαίνουν οι Buring και Ciopraga.

    «Βλέπουμε τη ΔΕΗ να διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στις 6,7 φορές και δείκτη αποτίμησης P/E στις 12,7 φορές ή 13% και 19% premium, αντίστοιχα, στη μέση τιμή των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Στα μεγέθη που προβλέπουμε για την περίοδο 2025-2026, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με μέσο όρο στις 6,3 φορές δείκτη EV/EBITDA ή σύμφωνα με τη μέση τιμή των ομότιμων εταιρειών (premium 4%). Με μέσο δείκτη P/E για την περίοδο 2025-2026 στις 8,6 φορές, θα βλέπαμε τη ΔΕΗ σε ένα μικρό, αλλά επεκτεινόμενο discount, σε σχέση με τους ομότιμους ανταγωνιστές της. Σχετικά με το μέρισμα από τα κέρδη του 2023, βλέπουμε τη ΔΕΗ να αποδίδει 1,6%, έναντι των ομοειδών της που αποδίδουν μέση απόδοση 6% περίπου. Η ΔΕΗ θα πρέπει να φτάσει αυτή την απόδοση στο μέρισμα του 2025, αλλά θα διαπραγματεύεται σε ελκυστικό 9,4% από το 2026», καταλήγουν οι Buring κα Ciopraga.

    Η J.P. Morgan, επίσης, διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη ΔΕΗ (overweight) με τιμή στόχο τα 15 ευρώ. Η Anna Antonova, αναλύτρια του οίκου, ήταν από τις πρώτες ‘φωνές’ που εξέθεσαν την άποψη ότι η όποια αρνητική επίδραση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν προεξοφλήθηκε άμεσα στη μετοχή της ΔΕΗ. Από την έρευνά της προκύπτει πως τα ιστορικά προηγούμενα δείχνουν ότι το μέγιστο πρόστιμο της τάξεως του 9% με 10% των εσόδων επιβλήθηκε μόλις στο 5% με 6% των υποθέσεων. Πρόστιμο της τάξεως του 1% έως 8,99% των εσόδων επιβλήθηκε στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων και στην πλειονότητα (άνω του 55%) των περιπτώσεων το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε ήταν κάτω από 1,0% του συνολικού κύκλου εργασιών.

    Για την AXIA Ventures, η μετοχή της ΔΕΗ και ο μετασχηματισμός που πραγματοποιεί δεν αντανακλάται στην τιμή της και το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 90% στη μετοχή. Η τιμή-στόχος της ΔΕΗ είναι στα 22,60 ευρώ και η σύσταση είναι «αγοράς» (buy), επισημαίνουν οι Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά.

    Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα που προέκυψε με την πρόσφατη έρευνα της ΕΕ σχετικά με την πιθανή παραβίαση από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013 – 2019, η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι θα μπορούσε να παραμείνει ένας επικείμενος κίνδυνος, καθώς η ανακοίνωση της απόφασης θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Σε περίπτωση που η απόφαση βγει εις βάρος της ΔΕΗ, στην έκθεση εξετάζει σενάρια ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής.

    «Πιστεύουμε ότι η απόδοση της τιμής της μετοχής στο μέλλον θα πρέπει να κινηθεί ώστε να αντανακλά το αυξανόμενο, πιο προβλέψιμο και πιο “πράσινο” προφίλ των ταμειακών ροών του ομίλου. Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA στις 5,8 φορές για το 2024, κάτω από τον μέσο όρο των πολλαπλασιαστών της εταιρείας για τη δεκαετία. Σημειώνεται ότι ο στόχος της διοίκησης είναι EBITDA περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 9,5%», επισημαίνουν οι Ζούζουλας και Τσουκαλά.

    Η Optima Bank επίσης συστήνει «αγορά» στη μετοχή της ΔΕΗ και προβλέπει ότι θα πρωταγωνιστήσει το 2024 και την τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της για τη φετινή χρονιά. «Καταλήγουμε σε μια αξία του ομίλου της ΔΕΗ στα 13,16 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση του αναμενόμενου καθαρού δανεισμού για το 2024 ύψους 5,94 δισ. ευρώ, καθώς και της λογιστικής αξίας των μειοψηφιών (49% συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ), εξάγουμε τιμή-στόχο τα 17,40 ευρώ με 45% περιθώριο ανόδου και σύσταση “αγοράς”. Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, η ΔΕΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη σε δείκτη EV/EBITDA για τα έτη 2024-2025 (έκπτωση περίπου 29-39%)», υπολογίζει ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank, Νέστορας Κάτσιος.

    «Κοιτάζοντας μπροστά, η δέσμευση της διοίκησης στην αναβάθμιση των ΑΠΕ, η γεωγραφική επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, η καθετοποίηση στους τομείς παραγωγής/παροχής/διανομής, οι συνέργειες από τη διασυνοριακή εμπορία ενέργειας και το τμήμα λιανικής αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία του Ομίλου πάνω από τα 2 δισ. ευρώ έως το 2025, γεγονός που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επαναφορά της πολιτικής διανομής μερίσματος φέτος, αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στη μετοχή της ΔΕΗ. Παρά το ράλι +64% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ελκυστικό EV/EBITDA για τα έτη 2024-2025 στις 5,5 φορές και στις 4,6 φορές αντίστοιχα”, καταλήγει ο επικεφαλής ανάλυσης της Optima Bank.

    Διαβάστε επίσης

    AFII για ΔΕΗ: Πολύ πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων εκπομπών του πράσινου ομολόγου του 2028

    Νέοι ενεργειακοί διάδρομοι στα Βαλκάνια με επίκεντρο την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ