• ΑΓΟΡΕΣ

    Μεσανατολικό: Στη σκιά των συγκρούσεων, τι αναμένεται για πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές

    Χαμάς

    Χαμάς


    Με τον S&P να έχει χάσει το 1/3 των κερδών του και τα ομόλογα να παραμένουν εύθραυστα υπό την απειλή μίας μακράς περιόδου υψηλών επιτοκίων, οι αγορές αναμένουν νέο εκνευρισμό σε επενδυτές και traders μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

    Τα βλέμματα πλέον είναι στο σημερινό άνοιγμα των αγορών, με οδηγό για τους επενδυτές το πετρέλαιο. Με το Ισραήλ να κηρύττει επίσημα τον πόλεμο, οι επιπτώσεις αναμένεται να καθοριστούν από το κατά πόσο η σύγκρουση θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Μεσανατολικό: Η επίθεση στο Ισραήλ θα επηρεάσει τις αγορές;

    Διχασμένοι είναι πολλοί αναλυτές σχετικά με τις επιπτώσεις στις αγορές από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και το μέγεθος της σύγκρουσης να είναι  δύσκολο να αποτυπωθεί ακόμα, πολλοί ανησυχούν για το αν και ποιες άλλες χώρες θα εμπλακούν σε αυτή.

    «Η χρονική στιγμή της σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένων των συνομιλιών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει προφανείς επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου. Οι αγορές θα ανησυχήσουν για υψηλότερες τιμές ενέργειας και θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές μετοχών προς τα κάτω», ανέφερε η Ανθή Τσούβαλη, αναλύτρια της State Street Global Markets στο Bloomberg.

    Κάποιοι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι.

    «Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να δούμε μια μικρή μεταβλητότητα, αλλά όταν κάνετε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε αν σε μία εταιρεία μια περιφερειακή σύγκρουση θα επηρεάσει τη δύναμη των κερδών τους, στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι όχι. Είναι μια ατυχής συγκυρία, αλλά θα έχει ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στη συνολική δύναμη των κερδών». Ανέφερε, ο Τόμας Χάις , πρόεδρος της Great Hill Capital LLC.

    Απειλή για το πετρέλαιο;

    Οι τιμές του πετρελαίου αποτελούν κι αυτές με τη σειρά τους έναν δείκτη που αναμένεται να καθορίσει τις αγορές, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η τιμή του δεν θα εκτοξευτεί.

    «Δεν αναμένω τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές ή αμερικανικές αγορές. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι φυσικά σημαντικοί, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κλίμακα της σύγκρουσης. Η μόνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει για μια πιθανή αντίδραση είναι το πετρέλαιο, αλλά δεν περιμένω μεγάλη άνοδο των τιμών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος αντίκτυπος στην προσφορά. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την κατάσταση για το πετρέλαιο με το 1973. Αν η σύγκρουση έπαιρνε άλλη διάσταση, αν για παράδειγμα το Ισραήλ έπληττε απευθείας τις ιρανικές υποδομές, θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς», σημειώνει ο Αντρέα Τουένι, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών πωλήσεων της Saxo banque France.

    Τα απόνερα της bear market

    Οι αγορές βέβαια, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα περνάνε μία περίοδο αστάθειας.O Μάικ Χάρτνετ της BofA εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η bear market δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το κρίσιμο σημείο γι’ αυτόν είναι να πέσει ο S&P κάτω από τις 4.200 μονάδες (την Παρασκευή έκλεισε στις 4.308 μονάδες), ένα σημείο που δεν θα επιτρέπει πολλά περιθώρια για ασφαλή είσοδο επενδυτών.

    Πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα υψηλά επιτόκια θα προκαλέσουν ασφυκτικές συνθήκες για τα κέρδη των εταιρειών τα επόμενα εξάμηνα, με αρκετούς κλάδους που πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο ράλι να πλήττονται ήδη, όπως οι οίκοι πολυτελείας.

    Ακόμα όμως και οι αισιόδοξοι σημειώνουν ότι η δυναμική παραμένει εύθραυστη στους οικονομικούς παράγοντες.

    Θα ανακάμψει η αγορά των ομολόγων;

    Την περασμένη εβδομάδα ένα σύντομο sell-off στην παγκόσμια αγορά ομολόγων κλόνισε τις αγορές, υπό το βάρος των πιέσεων των υψηλών επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν σε υψηλά που θύμισαν την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και παραμένουν ευάλωτα σε νέα οικονομικά δεδομένα.

    Ένα από αυτά είναι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αφού πρώτα οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την εύρωστη αγορά εργασίας, τα οποία δίνουν λόγο στη Fed να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για πολύ καιρό ή και να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση.

    Το 2024 φαντάζει καλύτερο για τον Χάρτνετ, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα είναι χρονιά ράλι για τα ομόλογα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ήδη τιμολογήσει μία επερχόμενη ύφεση.

    Η αστάθεια των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από τα πολυετή ομόλογα στο καταφύγιο του δολαρίου, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στα άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ, το οποίο για πολλούς αναλυτές αντιμετωπίζει και πάλι την απειλή της επιστροφής του στην ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ισραηλινός στρατός: Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε έδαφός μας

    Ισραήλ: Τουλάχιστον πέντε Γερμανοί υπήκοοι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς

    Γάζα: Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

    _______________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ