• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως και 5% με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Άλμα στην τιμή του πετρελαίου έως και 5% πυροδότησε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για προβλήματα στο εφοδιασμό.

    Κέρδη καταγράφουν παράλληλα το δολάριο και ο χρυσός, ως ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.

    Το West Texas Intermediate σκαρφάλωσε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent άγγιξε τα 89 δολάρια, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια ευρύτερη σύγκρουση μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι στέλνουν πολεμικά πλοία στην περιοχή.

    Η Wall Street Journal ανέφερε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεσή της στο Ισραήλ, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για αντίποινα κατά της Τεχεράνης.

    Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ και της λίρας, ενώ τα νομίσματα υψηλού κινδύνου υποχώρησαν.

    Το γεν – άλλο ένα καταφύγιο για τους επενδυτές – ενισχύθηκε. Στο μεταξύ, τα ομόλογα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αντέστρεψαν τις πρωινές απώλειες και τα futures των μετοχών των ΗΠΑ διεύρυναν τις απώλειες.

    «Τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο προφανώς αποσταθεροποιούν την περιοχή. Οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν», δήλωσε ο Kyle Rodda,  αναλυτής αγοράς στην Capital.com.

    «Συνήθως, αυτά τα γεγονότα τείνουν να έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι πιθανό ότι αυτή τη φορά θα είναι το ίδιο. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να είναι ανήσυχοι για μερικές ημέρες μέχρι να γίνει εμφανές ότι μειώνονται οι κίνδυνοι κλιμάκωσης».

    Oil Surges More Than 5% Amid Fresh Conflict | Prices reverse declines amid macroeconomic concerns
    Το πετρέλαιο εκτινάσσεται πάνω από 5% εν μέσω της νέας σύγκρουσης

    Οι επιπτώσεις από τις ισραηλινές επιθέσεις επηρέασαν τις αγορές της Μέσης Ανατολής την Κυριακή, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση.

    Οι σημαντικότεροι δείκτες μετοχών στην περιοχή κατέγραψαν απώλειες, λόγω της υποχώρησης του δείκτη TA-35  στο χρηματιστήριο του Ισραήλ που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρία χρόνια, κατά 6,5%.

    Το Ιράν είναι ταυτόχρονα σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και υποστηρικτής της Χαμάς.

    Οποιαδήποτε αντίποινα κατά της Τεχεράνης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση πλοίων μέσω του στενού του Ορμούζ, ένα ζωτικό διάδρομο που το Ιράν είχε προηγουμένως απειλήσει να κλείσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεσανατολικό: Στη σκιά των συγκρούσεων, τι αναμένεται για πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές

    Ισραηλινός στρατός: Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε έδαφός μας

    Ισραήλ: Τουλάχιστον πέντε Γερμανοί υπήκοοι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς

    _______________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ