ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μείωση της τιμής στόχου για τη Metlen στα €56,2 από €62 προχωρά η Eurobank Equities και οι αναλυτές Σταμάτης Δραζιώτης και Μάριος Μπουραζάνης, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεων του ομίλου. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η αλλαγή αφορά κυρίως τη δραστηριότητα των έργων EPC και όχι τη βασική λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας.
Η εταιρεία προχώρησε σε profit warning για το 2025, μειώνοντας το guidance EBITDA περίπου κατά 25% στα €750 εκατ., εξέλιξη που αποδίδεται σε υπερβάσεις κόστους στη δραστηριότητα M Power Projects και σε καθυστερήσεις στο κλείσιμο συναλλαγών asset rotation. Παρά την πίεση στα αποτελέσματα, η διοίκηση υπογράμμισε ότι τα προβλήματα περιορίζονται σε συγκεκριμένα έργα και δεν επηρεάζουν τις βασικές δραστηριότητες ενέργειας, μετάλλων και ανανεώσιμων πηγών.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο οίκος αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του αφαιρώντας ουσιαστικά τη συνεισφορά των M Power Projects από τον ορίζοντα προβλέψεων και μεταφέροντας το βάρος της αποτίμησης στην κύρια λειτουργική βάση του ομίλου. Τα EBITDA εκτιμώνται πλέον στα €743 εκατ. για το 2025, €1,11 δισ. για το 2026 και €1,35 δισ. για το 2027, ενώ τα καθαρά κέρδη του 2026 τοποθετούνται στα €643 εκατ.
Η αποτίμηση προκύπτει από μοντέλο sum-of-the-parts στο οποίο αποδίδεται μηδενική αξία στα υγιή έργα του MPP και ενσωματώνεται αρνητική ταμειακή επίπτωση από τα προβληματικά έργα, διατηρώντας σχεδόν αμετάβλητη την αξία των βασικών δραστηριοτήτων. Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μείωση περίπου €0,7 δισ. στην αποτίμηση, δηλαδή περίπου €5,1 ανά μετοχή, και τελικά σε τιμή στόχο €56,2.
Η Eurobank Equities σημειώνει ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι πλέον η απώλεια κερδών ενός έτους αλλά η αξιοπιστία εκτέλεσης έργων, καθώς η αγορά αναμένεται να ζητήσει αποδείξεις σταθεροποίησης πριν επαναξιολογήσει τη μετοχή. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η υποκείμενη κερδοφορία θα βρισκόταν κοντά στο €1 δισ. χωρίς τα προβλήματα του MPP και ότι η μεσοπρόθεσμη επενδυτική ιστορία παραμένει ουσιαστικά άθικτη.
Κατά τον οίκο, η έντονη αντίδραση της μετοχής αντανακλά ήδη δυσμενέστερο σενάριο από αυτό που ενσωματώνουν οι νέες προβλέψεις και η πορεία της αποτίμησης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω της εκτέλεσης των έργων και της προόδου της στρατηγικής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Citi για Alpha Bank: Γιατί ανεβάζει την τιμή στόχο στα €4,90
Χρυσός: Ανακάμπτει μετά το νέο αιφνιδιαστικό ξεπούλημα λόγω βουτιάς στη Wall Street
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΥΠ: Στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία της δεκαετίας του ’50
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους 121.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Reuters: Ο Βανς μίλησε με διαμεσολαβητές, τους είπε πως ο Τραμπ ανυπομονεί να τελειώσει υπό όρους τον πόλεμο
- Μόνο οι… «γρήγοροι» του fuel pass θα πληρωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα – Γιατί δεν έχει φανεί ακόμα ολόκληρη η επιδότηση στο diesel
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.