• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέες απώλειες για τον χρυσό λίγο πριν το Jackson Hole, πλησιάζει προς το όριο των 1.700 δολαρίων

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τον χρυσό, καθώς η επικείμενη συνάντηση των αξιωματούχων της FED στο Jackson Hole αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων και την αξία του δολαρίου.

    Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε απώλειες 14,50 δολάρια ή -0,8%, για να διαμορφωθεί στα 1.748,40 δολάρια η ουγγιά. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, το μεγαλύτερο αρνητικό ράλι από τις 6 Ιουλίου.

    Η πτώση έρχεται καθώς το δολάριο σημείωσε νέο υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι των βασικών ανταγωνιστών του, καθιστώντας έτσι πιο ακριβό το πολύτιμο μέταλλο για τους ξένους αγοραστές.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την επικείμενη ομιλία του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ στο συνέδριο της FED, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα επιμείνει στην επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο Πάουελ θα μιλήσει στις 26 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τον Daniel Ghali, στρατηγικό αναλυτή του τομέα εμπορευμάτων στην TD Securities, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμα και κάτω από το όριο των 1.700 δολαρίων μετά το συνέδριο του Jackson Hole.

    Από την πλευρά της η Commerzbank επισημαίνει πως βραχυπρόθεσμα ο χρυσός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διεθνείς πιέσεις, καθώς αναμένει νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τη FED μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως προσθέτει, ο χρυσός θα αρχίσει ξανά να αυξάνεται μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων της FED.

    Σε δημοσκόπησή του Reuters, οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανή μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της FED κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο.

    Τα υπόλοιπα μέταλλα

    Πίσω στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το ασήμι Σεπτεμβρίου έκλεισε με πτώση 1% στα 18,878 δολάρια η ουγγιά, συνεχίζοντας για έκτη συνεχόμενη ημέρα σε αρνητικό έδαφος, στο μεγαλύτερο πτωτικό ράλι από τον Μάιο.

    Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με πτώση 7% στα 1.981,80 δολάρια η ουγγιά, σε νέο χαμηλό μήνα.

    Η πλατίνα Οκτωβρίου έκλεισε με πτώση 2,3% στα 868 δολάρια η ουγγιά.

    Τέλος ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,4% στα 3,6515 δολάρια η λίβρα. Ο χαλκός δέχθηκε ισχυρή πίεση λόγω των πρόσφατων απογοητευτικών στοιχείων από την Κίνα, ωστόσο κάποια θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ βοήθησαν στον περιορισμό των απωλειών.

    Διαβάστε επίσης:

    OPEC+: «Έχουμε επιλογές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της αγοράς», λέει η Σαουδική Αραβία

    Bild: Αθώος ο Σολτς για τα εμπιστευτικά έγγραφα που πέταξε στα σκουπίδια

    Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αντίσταση» στη διόρθωση από Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή, περιορίστηκαν οι απώλειες



    ΣΧΟΛΙΑ