• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα επιχείρηση άλωσης των 1.350 μονάδων με καταλύτη τα αμερικανικά ρεκόρ

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η Μέση Ανατολή αποτελεί ένα εν δυνάμει ναρκοπέδιο καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης των εχθροπραξιών σε περισσότερες χώρες είναι πλέον υπολογίσιμος.

    Την ίδια ώρα, 4 στα 10 πλοία αποφεύγουν τη διέλευση από το Σουέζ καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που επικεντρώνονται στα δυτικής προέλευσης πλοία εξαιρώντας ρωσικά και κινεζικά!

    Σαν αποτέλεσμα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αυξάνονται και ο κίνδυνος ελλείψεων πρώτων υλών και άλλων εμπορευμάτων απειλεί με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αναιρώντας ενδεχομένως την προοπτική έναρξης της μείωσης των επιτοκίων πριν το καλοκαίρι.

    Παρόλα αυτά, οι αγορές υιοθετούν σενάρια που περιλαμβάνουν την μη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία ή αξιολογούν ως χαμηλού επιπέδου τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

    Ακόμη και ο Ρουμπινί έχει αμβλύνει την καταστροφολογική ρητορική του, ενώ στον αντίποδα ο Γιάννης Στουρνάρας κατατάσσει τον εαυτό του στους αισιόδοξους για την πορεία αυτού του κόσμου,  εκτιμώντας ότι υπάρχει επαρκής γνώση για να αντιμετωπίσει ο πλανήτης τα δύσκολα προβλήματά του.

    Έτσι, οι δείκτες στη Wall Street, ιδιαίτερα ο S&P 500, καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά το γεγονός ότι οι εξωγενείς διαταραχές πλήττουν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις είναι πολλές και με θετικό αποτύπωμα.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε placement 6 εκ. μετχ. με την είσοδο νέων θεσμικών επενδυτών, βελτιώνοντας την εμπορευσιμότητά της χωρίς να προκαλείται dilution για τους παλιούς μετόχους και εισπράττοντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις ευοίωνες προοπτικές της.

    Eurobank και  Εθνική άντλησαν €3.0 εκατ και €600 εκατ. εκδίδοντας πολυετή ομόλογα που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα από τους διεθνείς επενδυτές, με αποδόσεις 6,375% και 4,5% αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα από αντίστοιχες περσινές εκδόσεις.

    Η Autohellas άντλησε με ευκολία ποσό €200 εκατ. με έκδοση ομολόγου  από τους επενδυτές που πείστηκαν για τις θετικές προοπτικές της ενόψει της προσδοκίας  για περαιτέρω βελτίωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τον τουρισμό κατά το 2024.

    Και η J.P. Morgan οργανώνει επενδυτική ημερίδα την Πέμπτη στη Ν. Υόρκη με το ελληνικό χρηματιστήριο να μπαίνει σε watch list από τον MSCI, δρομολογώντας έτσι την διαδικασία που θα το οδηγήσει στις ανεπτυγμένες αγορές στο επόμενο έτος.

    Σαν αποτέλεσμα, η αναμέτρηση με τις 1.350 μονάδες στέφεται προσώρας από επιτυχία καθώς χρειάστηκε μία μόλις εβδομάδα υποχώρησης του Γ.Δ. για να προετοιμαστεί η νέα ανοδική κίνηση.

    Ανοίγει έτσι ο δρόμος προς την ιστορική κορυφή των 1.370-1.379 μονάδων που καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια περίπου, στις 19/03/2014.

    Με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιδεικνύει την ήρεμη δύναμή του, καθώς η κλιμάκωση των ροών για αγορές τίτλων καταδεικνύουν ότι το ενάρετο αφήγημα της ελληνικής οικονομίας και οι ελπιδοφόρες προοπτικές των εταιρειών πείθουν καθημερινά περισσότερους.

    Με τους αστερίσκους ωστόσο των πιθανών «μαύρων κύκνων» από τις εξωγενείς διαταραχές των γεωπολιτικών εξελίξεων (Μ. Ανατολή, Ουκρανία κοκ) που μπορεί να διαταράξουν την παρούσα επενδυτική ευφορία!

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan: Οι αγορές μετοχών υποεκτιμούν τους πραγματικούς κινδύνους

    Optima Bank για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή για φέτος – Νέα τιμή στόχος τα 47 ευρώ

    J.P. Morgan: Νέο δεκαετές την επόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα – Οι προοπτικές του 2024 για την ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ