• Μετοχές

    J.P. Morgan: Οι αγορές μετοχών υποεκτιμούν τους πραγματικούς κινδύνους

    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan

    Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JP Morgan


    Η J.P. Morgan επισημαίνει ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σαν να επικρατούν οι τέλειες συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι.

    «Οι μετοχές και τα ομόλογα ανέκαμψαν στο τέλος του έτους και ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά με μια μέτρια υποχώρηση, αλλά στη συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες, το ράλι των μετοχών συνεχίστηκε, ωθώντας τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ τα ομόλογα κινήθηκαν χαμηλότερα», εξηγεί η J.P. Morgan και ο Marko Kolanovic.

    «Το ράλι των μετοχών των τελευταίων δύο μηνών προήλθε από την άνοδο ενός πολύ θετικού σεναρίου αποπληθωρισμού που θα επέτρεπε στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια νωρίς και επιθετικά (πριν από τις εκλογές).

    Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει το πρώτο εξάμηνο του φέτος, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου των διαταραχών της ναυτιλιακής/εφοδιαστικής αλυσίδας και του ανοδικού κινδύνου για τις τιμές της ενέργειας.

    Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει στην αγορά, τώρα αναμένονται περίπου 6 μειώσεις επιτοκίων κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, και η ευκολότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε δυνητικά να παρατείνει τον κύκλο, κάτι που θα είχε ως κόστος την επαναφορά του “Higher for Longer” σε μια εποχή που η τοποθέτηση σε μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά, η μεταβλητότητα έχει μειωθεί και η αποτίμηση έχει επανέλθει σε επίπεδα όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν», υπογραμμίζει ο Kolanovic.

    «Οι αγορές συνεχίζουν να αγνοούν τη γεωπολιτική, αλλά οι κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται από ένα γεωπολιτικό σοκ (π.χ. κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα, το Ιράν, το Ιράκ κ.λπ.).

    Επίσης, οι εκλογές στις ΗΠΑ προσθέτουν αβεβαιότητα. Η μόνη αγορά που τιμολογεί τον γεωπολιτικό κίνδυνο φαίνεται να είναι οι μετοχές της Κίνας που συνεχίζουν να έχουν απόκλιση από άλλες αγορές όπως ο MSCI Ταϊβάν.

    Επίσης, ορισμένες αμερικανικές μετοχές οι οποίες εμφανίζουν σημαντική έκθεση στην Κίνα σημειώνουν απόκλιση από την ευρύτερη αγορά”, συνεχίζει ο συνεπικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τις αγορές της J.P. Morgan.

    Οι αμερικανικές εταιρείες αναφέρουν αδύναμα αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο και μελλοντικές προβλέψεις μέχρι στιγμής και αναμένουμε κάτω του μέσου όρου τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αυτό το τρίμηνο», εκτιμά ο Kolanovic.

    Ως εκ τούτου, η ομάδα ανάλυσης της τράπεζας διατηρεί μια αμυντική κατανομή στο χαρτοφυλάκιο της, με υποβαθμισμένη σύσταση σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα έναντι υπεραπόδοσης σε μετρητά και εμπορεύματα.

    Αυτόν τον μήνα, μειώνουμε τη σύσταση overweight στις θέσεις των ομολόγων μας, απόρροια της ισχυρής αποτίμησης της αγοράς για πρόωρες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που είναι πιθανό να απογοητεύσουν τους επενδυτές.

    Η άποψη των πελατών της JPM

    Αυτή την εβδομάδα η JPM διεξάγει δημοσκόπηση στους επενδυτές σχετικά με τις ναυτιλιακές διαταραχές, τις μειώσεις των επιτοκίων και τις μετοχές της Κίνας.

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας της έρευνας έδειξαν ότι:

    1) η έκθεση σε μετοχές είναι σε μέσα επίπεδα, κατά μέσο όρο και βάσει των ιστορικών στοιχείων, 2) το 51% των επενδυτών σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση σε μετοχές και το 67% να αυξήσουν τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, 3) ο μέσος όρος των ερωτηθέντων αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, 4) το 63% αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα εκπλήξει ανοδικά το α’ τρίμηνο και 5) το 69% αναμένει ότι τα κέρδη του δ΄ τριμήνου θα αποτελέσουν θετικό καταλύτη για τις αγορές, αλλά ο μέσος επενδυτής αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή θα διαμορφωθούν κάτω από το μέσο όρο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Στόχος για 3 δισ. ευρώ EBITDA το 2030

    tbi bank και Cosmodata προσφέρουν “Just 4u” ευέλικτους τρόπους αγοράς και επισκευής προϊόντων τεχνολογίας

    ΕΚΤ: Βουλιάζει η ζήτηση για δάνεια στην ευρωζώνη – Πότε αναμένεται ανάκαμψη



    ΣΧΟΛΙΑ