• Διεθνής πολιτική

    Σε τροχιά «σύγκρουσης» ΗΠΑ – Κίνα λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν


    Από ότι φαίνεται η Νάνσι Πελόζι το είπε και το έκανε, καθώς προσγειώθηκε ήδη στην Ταϊβάν. Και μόνο οι διαρροές πως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επισκεφθεί την Ταϊβάν έχαν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

    Ο λόγος είναι ότι η Κίνα θεωρεί πως η επίσκεψη της δεύτερης στην σειρά διαδοχής για την προεδρία των ΗΠΑ και μακροχρόνια πολέμια της Κίνας, Νάνσι Πελόζι, θα στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στην Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί επανειλημμένα την ανεξαρτησία της από το Πεκίνο.

    Στην Ταϊβάν η Πελόζι

    Από νωρίς το Reuters είχε ενημερώσει σχετικά με την πτήση ενός αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο οποίο επέβαινε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αφού αναχώρησε από την Μαλαισία έκανε μία εκτεταμένη διαδρομή παρακάμπτοντας την Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της.

    Το αεροπλάνο αναχώρησε από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ στις 3:42 μ.μ. (0742 GMT) την Τρίτη και πέταξε ανατολικά προς το Βόρνεο σε μια διαδρομή που παρέκαμψε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

    Από την περασμένη εβδομάδα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει πραγματοποιήσει διάφορες ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πραγματικά πυρά, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην Κίτρινη Θάλασσα και στη Θάλασσα Μποχάι, σε μια επίδειξη κινεζικής στρατιωτικής ισχύος.

    Νάνσι Πελόζι - Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
    Νάνσι Πελόζι – Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

    Οι κινήσεις του Κινεζικού και Αμερικανικού Στρατού

    Με την ένταση να είναι ήδη υψηλή, αρκετά κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στη μέση γραμμή που χωρίζει τα στενά της Ταϊβάν το πρωί της Τρίτης, δήλωσε πηγή στο Reuters. Πολλά κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν επίσης πλεύσει κοντά στην ανεπίσημη διαχωριστική γραμμή από τη Δευτέρα, είπε η πηγή.

    Το κινεζικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επανειλημμένα τακτικές κινήσεις για σύντομη επαφή με τα σύνορα γύρισε στην άλλη πλευρά του στενού, ενώ τα ταϊβανέζικα αεροσκάφη ήταν σε ετοιμότητα. Τα κινεζικά αεροπλάνα έφυγαν από την περιοχή το απόγευμα αλλά τα πλοία παρέμειναν, είπαν. Κανονικά τα αεροσκάφη καμίας πλευράς δεν διασχίζουν τη μέση γραμμή.

    Εν τω μεταξύ, τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, τοποθετήθηκαν στα ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν σε αυτό που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποκάλεσε τις συνήθεις αναπτύξεις.

    Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan είχε διέλθει από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυτή τη στιγμή βρισκόταν στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Λειτουργούσε με ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου, το USS Antietam, και ένα αντιτορπιλικό, το USS Higgins. Στην περιοχή βρισκόταν και το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Tripoli.

    Πτώση στην αγορά των ημιαγωγών

    H ένταση στην περιοχή προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές. O Hang Seng  έκλεισε στο -2,36%, ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης στο -2,26%. O Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε στο -1,60%, ενώ επιφυλακτικά κινείται η Wall Street, έχοντας την προσοχή της στις εξελίξεις του ταξιδιού και στην αντίδραση της Κίνας.

    Οι μετοχές ημιαγωγών υποχώρησαν παγκοσμίως την Τρίτη καθώς η αναμενόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως έδαφός της, τροφοδότησε μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η Ταϊβάν φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο με σύμβαση, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) (2330.TW). Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με πτώση 2,4%, ενώ η ομοτίμου United Microelectronics Corp (UMC) (2303.TW) υποχώρησε 3%.

    Οι μετοχές της Ταϊβάν (.TWII) σημείωσαν πτώση 1,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τους σε τρεις εβδομάδες, ενώ οι μετοχές στην Κίνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε περισσότερους από δύο μήνες, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις αναστάτωσαν τις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μετοχές ημιαγωγών παγκοσμίως επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η γερμανική Infineon (IFXGn.DE) υποχώρησε 2,3%, ενώ οι ολλανδικές εταιρείες ASML (ASML.AS), ASMI (ASMI.AS) και BESI (BESI.AS) υποχώρησαν μεταξύ 3% και 4%.

    Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τσιπ των ΗΠΑ όπως η Nvidia Corp (NVDA.O), η Intel Corp (INTC.O), η Qualcomm (QCOM.O) και η Micron Technology Inc (MU.O) σημείωσαν πτώση άνω του 1% η καθεμία στις συναλλαγές πριν από το καμπανάκι.

    Αναστολή εισαγωγών σε παραγωγούς της Ταϊβάν… δια χειρός Κίνας

    Η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές από 35 Ταϊβανέζους εξαγωγείς μπισκότων και αρτοσκευασμάτων από τη Δευτέρα, σε μια προειδοποίηση προς το αυτοδιοικούμενο νησί ενόψει μιας επίσκεψης στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

    Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν ανέφερε την Τρίτη ότι μεταξύ των 3.200 ταϊβανέζικων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στα τελωνεία της Κίνας στην κατηγορία των τροφίμων, 2.066 καταχωρίσεις είχαν καταγραφεί ως “αναστολή εισαγωγής”.

    Μεταξύ των 107 εγγραφών στην κατηγορία μπισκότων, αρτοσκευασμάτων και ψωμιού, οι 35 είχαν καταχωρηθεί στην «αναστολή εισαγωγής», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία εγγραφής που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

    Ο Πούτιν στηρίζει την Κίνα

    Η Ρωσία στηρίζει την Κίνα σε ότι αφορά την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ένα τέτοιο προκλητικό ταξίδι θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

    «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα φτάσει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα σχετικά με αυτήν την περιοδεία και την πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν είναι καθαρά προκλητικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον κόσμο

    Λευκός Οίκος: «Προσωπική απόφαση» της Πελόζι η επίσκεψη στην Ταϊβάν

    Την Ταϊβάν επισκέπτεται την Τρίτη η Πελόζι σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ

     



    ΣΧΟΛΙΑ