• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities: Η υπεραπόδοση των τραπεζών θα συνεχιστεί – Οι νέες τιμές στόχοι

    Βασίλης Ψάλτης CEO Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου CEO Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας CEO Eurobank

    Βασίλης Ψάλτης CEO Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου CEO Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας CEO Eurobank


    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβεί σε σημαντική πρόοδο στην ποιότητα του ενεργητικού τους, στη ρευστότητα και τη θέση χρηματοδότησής τους, έχουν επιτύχει υγιή επίπεδα κεφαλαίων και αποθέματα ασφαλείας και έχουν αυξήσει την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλέον εστιάζουν στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, τη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στο να επιστρέψουν αξία στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επαναγορές μετοχών, επισημαίνει η χρηματιστηριακή NBG Securities.

    Η NBG Securities διατηρεί την Τράπεζα Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform) κυρίως για λόγους αποτίμησης, με μια πιο πειστική επιλογή ρίσκου και σε περίπτωση που το επιχειρηματικό σχέδιο εφαρμοστεί, όπως παρουσιάστηκε. Η νέα τιμή στόχος είναι τα 3,90 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν.

    Για την Alpha Bank, η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,9 ευρώ, ενώ πριν ήταν under review και τέλος για τη Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,70 ευρώ ανά μετοχή από 1,40 ευρώ πριν, επίσης με σύσταση υπεραπόδοσης.

    Οι καταλύτες που θα συνεχίσουν την υπεραπόδοση

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, έχοντας κερδίσει 34% και 61% τους τελευταίους 3 μήνες και φέτος, αντίστοιχα. Οι μετοχές τους είναι διαπραγματεύσιμες από 0,5 έως 0,7 φορές την εσωτερική αξία του επόμενου έτους, με πιθανή περαιτέρω ανοδική δυναμική.

    Η χρηματιστηριακή θεωρεί σημαντικό να υπάρξει ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα στις εκλογές γιατί θα στηρίξει περαιτέρω την απόδοση των μετοχών των τραπεζών.

    Ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, με χαμηλούς κινδύνους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τις καθυστερήσεις ή μια ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική θα αποτελέσει, αναμφίβολα, θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες.

    Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν αλματώδη άνοδο 14%, κατά μέσο όρο και υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 2,7%.

    Τα έτερα στοιχεία με σημασία είναι η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς αυτό θα αποτελέσει έναν ακόμη θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους.

    Η αποεπένδυση των μετοχών του ΤΧΣ θα αναδείξει την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και την αύξηση του ποσοστού των μετοχών σε free float, ενώ η πληρωμή μερισμάτων θα λειτουργήσει επίσης ως ένδειξη της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, συνεχίζει η NBG Securities.

    Ειδικά για το θέμα του ΤΧΣ που ετοιμάζεται να αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες, πέρυσι ψηφίστηκε ο νέος νόμος, ο οποίος περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου και παρέτεινε την προθεσμία για την εκποίηση έως το τέλος του 2025, προκειμένου να διευκολυνθεί μια ομαλή διαδικασία. Η στρατηγική της αποεπένδυσης δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιανουάριο, ενώ οι πρώτες πωλήσεις μετοχών θα μπορούσαν να γίνουν ήδη το 2024.

    Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, η εν λόγω εκποίηση θα αποδειχθεί ένας σημαντικός θετικός καταλύτης χρηματιστηριακής απόδοσης για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα αναδείξει την πλήρη ανάκαμψή τους από την κρίση. Με αυτό το δεδομένο, αναμένει, ωστόσο, κάποια μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ οι ανησυχίες για τυχόν «υπερεπάρκεια» μετοχών είναι υπαρκτή.

    Πιο ειδικά για το θέμα των μερισμάτων, η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι μετά από αρκετά χρόνια που δεν επέστρεφαν καμία αξία στους μετόχους τους, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο να επαναλάβουν την αμοιβή των μετόχων από τα φετινά κέρδη.

    Η προβλεπόμενη κερδοφορία τους και η χρηματοδότηση είναι τέτοια που τους επιτρέπει να το πράξουν χωρίς να διακινδυνεύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα σχέδιά τους θα εγκριθούν από την εποπτική αρχή. Η διανομή μερίσματος, εκτός από πηγή κέρδους για τους επενδυτές, θα λειτουργήσει και ως ένδειξη της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα μετά τα χρόνια της κρίσης, προσελκύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    NBG Securities για Mytilineos: Αύξηση της τιμής στόχου στα €41,30 – Γιατί η αποτίμηση περνάει στο επόμενο επίπεδο

    Deutsche Bank: Γιατί αναβαθμίζει Eurobank και Alpha – Τι συμβαίνει με Εθνική και Πειραιώς

    Goldman Sachs: Ουδέτερη στάση στις μετοχές παρά την αύξηση των στόχων στους δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ