• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities: Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές το 2023 – Τop pick από τις τράπεζες η Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Ευτύχης Βασιλάκης (Autohellas), Αλέξης Αλεξίου (Cenergy Holdings), Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Ευτύχης Βασιλάκης (Autohellas), Αλέξης Αλεξίου (Cenergy Holdings), Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ)


    Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε τη χρονιά θετικά σημειώνοντας άνοδο 9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των χρηματοοικονομικών εταιρειών που σημείωσαν άνοδο 17% σε ετήσια βάση, αφού οι επενδυτές δείχνουν να αντιπαρέρχονται τους αρνητικούς παράγοντες όπως τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το χειρότερο ξέσπασμα του Covid στην Κίνα και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη.

    Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η NBG Securities παραμένει θετική λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος.

    «Η κορυφαία επιλογή μας στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 2,35 ευρώ κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουμε μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Στα υπόλοιπα top picks για φέτος περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο Ενεργειακό Τομέα (Mytilineos), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου και καλές προοπτικές ανάπτυξης (Autohellas) ή που συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιλέγει μετοχές με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική και αξιακή πρόταση για το α’ εξάμηνο του 2023.

    Η προσδοκία της χρηματιστηριακής για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές στο β’ εξάμηνο του 2023.

    Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς.

    Με αυτό το δεδομένο, μετά το ράλι από τις αρχές του χρόνου στις ελληνικές μετοχές, παραμένουμε πιο επιφυλακτικοί στις προοπτικές μας για τις μετοχές όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες.

    Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς, αναφέρει η NBG.

    Η NBG Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και των ελληνικών κεφαλαιαγορών το 2023 είναι οι εξής:

    i) η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας ύφεσης

    Συνολικά, αυτό είναι υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές: Το μακροοικονομικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει αρκετά ευνοϊκό μιας και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,0%-2,0% ετησίως, με την επιβράδυνση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόβλεψη για εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνης του ευρώ, στην υστέρηση των επιπτώσεων του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και στις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει την αύξηση των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ενώ παράλληλα παρέχει και καθοδική στήριξη.

    ii) η πολιτική σταθερότητα και ο χρόνος και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών

    Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, πιστεύουμε ότι, καθώς είναι πιο πιθανό να διεξαχθούν δύο γύροι εκλογών, θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Τούτου λεχθέντος, συνολικά, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά, βλέπουμε χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ουσιαστική αλλαγή της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική.

    iii) η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας ως καταλύτης θετικών επιδόσεων

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα που θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα στο β΄εξάμηνο του 2023, μετά τις γενικές εκλογές που θα λάβουν χώρα την άνοιξη του 2023, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ιδίως στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών κάτι που χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει σε θετική απόδοση εν γένει, αλλά που πιθανόν να χρειαστεί δύο χρόνια για να επιτευχθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia Ventures: Oι στόχοι για το 2023 θα φέρουν αναβαθμίσεις στην Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ