• ΑΓΟΡΕΣ

    MSCI: Η ώρα της κρίσης για Jumbo, ΕΤΕ και Μυτιληναίο – Τι θα συμβεί με τη μετοχή της ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MSCI: Η ώρα της κρίσης για Jumbo, ΕΤΕ και Μυτιληναίο – Τι θα συμβεί με τη μετοχή της ΔΕΗ

    Απόστολος Βακάκης (JUMBO) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Πάνω από 12 εκατ. τεμάχια αναμένεται να αλλάξουν χέρια στη ΔΕΗ κατά το rebalancing της μετοχής, αφού είναι δεδομένο ότι θα εισέλθει στον MSCI, έστω κι αν υπάρξει έκτακτη αναθεώρηση.

    Αυτό σημαίνει καθαρές εισροές πάνω από 120-130 εκατ. ευρώ, μετά και την εισαγωγή των νέων μετοχών στις 16/11.

    Σήμερα πάντως, «κληρώνει» για το αν και ποιες από τις εισηγμένες θα περάσουν το κατώφλι του MSCI, με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν για την παραμονή ή έξοδο της Jumbo και για την είσοδο του Μυτιληναίου και της Εθνικής.

    Χθες η JP Morgan σε ανάλυσή της εστίαζε κυρίως στη ΔΕΗ. Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις που επιχειρήθηκε η κίνηση προς τα 10,90 ευρώ, τοποθετήθηκαν πολλά από τα «σπίτια» του εξωτερικού που είχαν εγγραφεί για περισσότερα κομμάτια κατά την αύξηση κεφαλαίου, αλλά δεν πήραν όσα θα ήθελαν.

    Μάλιστα, πηγές στην αγορά αναφέρουν ότι ήταν «σφιχτές» οι εγγραφές, ακόμα και για μεγάλους οίκους όπως το Oak. Δηλαδή αν είχαν εγγραφεί για 5 εκατ. μετοχές και από τη διανομή έλαβαν 3 εκατ. μετοχές, όπως φάνηκε από το ταμπλό στις προηγούμενες συνεδριάσεις, απέκτησαν μέσα από την αγορά τις μετοχές που τελικά ήθελαν, μειώνοντας έτσι και την μέση τιμή κτήσης τους, μεταξύ των 10,90 και των 9 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

    H JP Morgan εν πολλοίς επιβεβαιώνει τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του mononews.gr, ότι εξαιτίας της «αλλαγής κατηγορίας» της ΔΕΗ, με την αύξηση της κεφαλαιοποίησης κοντά στα 4 δισ. ευρώ, την αλλαγή στάθμισης στους δείκτες, την έλευση φρέσκων κεφαλαίων μέσω της αγοράς, θα πυροδοτηθούν εντολές που θα συμπαρασύρουν τον δείκτη πάνω από τις 932 μονάδες που αποτελούν τα φετινά υψηλά, με κίνηση προς τις 950 μονάδες.

    Σε άρθρο του, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας, τόνιζε χθες ότι «το ιδιαίτερα πετυχημένο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ που φέρνει 20 τουλάχιστον νέους μεγάλους διεθνείς επενδυτές, έχει το ευεργετικό του αποτέλεσμα: με οδηγό τη μετοχή της ΔΕΗ και άλλων μετοχών του ενεργειακού κλάδου, ο Γ.Δ. ξεπέρασε το κρίσιμο όριο των 915 μονάδων διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της πολύμηνης συσσώρευσης του τρέχοντος έτους. Με τη σύντομη υπέρβαση των 930 μονάδων να πιθανολογείται ως ο επόμενος άθλος και ο στόχος της κατάκτησης των 950 μονάδων (υψηλή επίδοση 2ετίας 2020-21) να είναι εφικτός μέχρι το φινάλε του έτους»!

    Ο ίδιος μάλιστα, προσδοκά ότι η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI στις 11/11 αναμένεται να οδηγήσει σε προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ-Εθνική- Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στις ήδη 5 που συμμετέχουν στο βασικό δείκτη, προϊδεάζοντας για συναλλακτικό boom κατά τη συνεδρίαση της 30/11 οπότε και θα γίνει το rebalancing.

    Η μετοχή της ΕΤΕ, πάντως, βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά της, τα 2,80 ευρώ, όταν η Morgan Stanley επέλεγε μέσα στον Οκτώβριο με βάση τα δικά της standards την είσοδο στον MSCI ή όχι. Με την κεφαλαιοποίηση στα 2,5 δισ. ευρώ, τυπικά πληροί τις προϋποθέσεις επιστροφής στον MSCI, αφού, αφαιρουμένου του 40% που κατέχει το ΤΧΣ, η καθαρή κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ πολύ πάνω από τον στόχο του 1 δισ. δολάρια.

    Δυνητικά, το ίδιο ισχύει και για τον Μυτιληναίο, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το ποσοστό του βασικού μετόχου και των ιδίων μετοχών που ανέρχονται πάνω από το 30%, η καθαρή προς εξέταση κεφαλαιοποίηση από τον MSCI ανέρχεται πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ.

    Το κριτήριο εισαγωγής στον MSCI είναι καθαρή κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολάρια χωρίς τα ποσοστά των βασικών μετόχων και το ποσοστό των ιδίων μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Πώς κατανεμήθηκαν οι νέες μετοχές της ΑΜΚ

    Όμιλος Σαράντη: Η νέα άνοδος των πωλήσεων και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην κερδοφορία

    Σκυτάλη παίρνει η Κομισιόν – Σήμερα οι φθινοπωρινές προβλέψεις



    ΣΧΟΛΙΑ