• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Top pick η Ελλάδα – Καμία ανησυχία για εκλογές – Ξεχωρίζει Eurobank και Πειραιώς

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση πλειοψηφίας μετά από δύο γύρους εκλογών, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

    Αυτό εκτιμά ως το πιθανότερο αποτέλεσμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την άλλη δεν βλέπει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

    «Παραμένουμε overweight στις μετοχές στην Ελλάδα και θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες. Η τιμή στόχος για την Eurobank είναι 1,55 ευρώ, για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 2,6 ευρώ, για την Alpha τιμή στόχος 1,44 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι 4,97ευρώ. Βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική, τη συνεχή στήριξη από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημόσια οικονομική θα επιτρέψουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά αν η ανάπτυξη αιφνιδιάσει σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε μια αναβάθμιση σε IG ήδη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος», προβλέπει η τράπεζα.

    Εκλογές: Δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή πολιτικής

    Η Ελλάδα προσέρχεται στις κάλπες στις 21 Μαΐου. Η τράπεζα προσθέτει ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιες βραχυπρόθεσμες πολιτικές αβεβαιότητες και πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της, είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ο συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερο πιθανός.

    Το πακέτο RRF και οι μεγάλες επενδύσεις που φέρνει στην οικονομία, θα κρατήσουν την πολιτική σταθερή, χωρίς να είναι πιθανές μεγάλες αλλαγές στην πολιτική μετά από αυτές τις εκλογές.

    Η Ελλάδα η προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη των ανερχόμενων οικονομιών

    Παραμένουμε υπερεπενδεδυμένοι και η Ελλάδα είναι η προτιμώμενη αγορά μας στις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη. Η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ζώνης του ευρώ και οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley θεωρούν ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024. Επιπλέον, οι μελέτες για προηγούμενες αναβαθμίσεις σε IG στις αναδυόμενες αγορές δείχνουν ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε IG τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με τον MSCI EM κατά τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση.

    Τέλος, η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική της άποψη για τις ελληνικές μετοχές.

    Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές βάζουν τις ελληνικές τράπεζες ως προτιμώμενες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φέτος, λόγω: 1) της εξυγίανσης του ισολογισμού με αποτέλεσμα μονοψήφιο δείκτη NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του 2022, 2) της αύξησης των δανείων λόγω της μακροοικονομικής ανάκαμψης, της αύξησης των ΑΞΕ και τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ μεσοπρόθεσμα, 3) της υψηλής ευαισθησίας των NIMs στις αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που καθοδηγείται από τις καταθέσεις. Ενώ οι ανοδικές τάσεις των ΝΙΙ θα πρέπει να εξασθενήσουν τα επόμενα τρίμηνα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα beta των καταθέσεων παραμένουν χαμηλά, και 4)λόγω της ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank είναι οι overweight επιλογές της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Πώς είδαν Goldman Sachs, Deutsche Bank και JPMorgan τα αποτελέσματα της τράπεζας

    Η JPMorgan υποβαθμίζει τις μετοχές της Ευρωζώνης σε underweight

    Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Jefferies και Mediobanca τα αποτελέσματα της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ